Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 28. april 2005 kl 19.55 Typisk norsk

Mennesket og språket

Petter W. Schjerven presenterer denne sesongens siste Typisk norsk. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Petter W. Schjerven presenterer denne sesongens siste Typisk norsk. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Flere spørsmål blir stilt i sesongens siste program: Menneskelig kommunikasjon er unik i forhold til andre arter, men er det en grense for hvor mange språk man kan beherske? Og hvorfor er det så vanskelig å si tre hyggelige ord til dem som fortjener å høre det aller mest? Aksel Hennie og Ane Dahl Torp spiller i Typisk norsk sin kortfilm.

Per Andersen er hjerneforsker. Han vet masse om hvordan dette fantastiske organet fungerer, men selv for ham er menneskets evne til kommunikasjon litt av et mysterium. Han er imidlertid sikker på en ting: Vi vil aldri klare å lage maskiner som er like flinke til å fortolke, forstå og ytre mening. Andersen tror ikke det finnes noen begrensning i hvor mange ord man kan lære seg.

Glottoman
Et godt eksempel på det er Rolf Theil. Han er glottoman. Se, der lærte du et nytt ord. En "glottoman" er en språkfantast. Theil snakker intet mindre enn 50 språk, og bør dermed kunne gjøre seg forstått stort sett over alt. Han leser grammatikkbøker som andre leser romaner, og han avslører at han i likhet med de fleste andre synes verbtider er det vanskeligste.

Tre små ord
Til tross for at vi stadig kommuniserer mer og mer og på flere og flere måter, har mange fremdeles store vansker med å erklære sin kjærlighet til sin utkårede. De tre små ordene er veldig vanskelig å si. I kortfilmen "De vanskeligste ordene i verden" viser Ane Dahl Torp og Aksel Hennie hvordan det ikke bør gjøres.

Forfatter Torgrim Eggen er ukens gjest.

Om serien
Språk er makt. Språk er identitet. Språk er kultur. Kort sagt: Språk er viktig. Programleder Petter Schjerven er tilbake med åtte nye episoder med og om det norske språket. Nyttig og unyttig informasjon, veiledning, statistikk og pussigheter presenteres i tematiske sammenhenger. Språkendring, språk og identitet, norsk i forhold til andre nordiske språk, musikk i språket og språk og makt er blant emnene som belyses.

Innkjøpt dokumentarserie fra Dropout Productions (2005).
Programleder: Petter W. Schjerven
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)
Vises også i Nett-TV.