Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 1. august 2002 kl 19.30 Normannerne

Upopulære konger

Piet van Deurs følger normannerne og deres skjebne (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
Piet van Deurs følger normannerne og deres skjebne (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
Vilhelm Erobreren har endelig tatt Englands krone, men han er ingen populær hersker. Motstanden vokser i England, og det blir sendt bud til den danske kongen om hjelp. Som etterkommer av Knut den Store kan han kreve den engelske tronen.

I 1085 er danskene endelig klare, og i Limfjorden ligger en stor flåte klar for seilasen mot den engelske kysten. Men kong Knut, som senere blir Knut den Hellige, dukker ikke opp, og danskene går lei og drar hjem. Når kongen endelig kommer og oppdager at de fleste har forlatt flåten, blir han rasende. Han straffer krigerne sine med harde skatter.

Opprør og kanonisering
Folket godtar ikke den harde straffen, og opprøret begynner å ulme. Rasende bønder jager ham og familien hans gjennom Jylland til Odense, der han søker tilflukt i Sankt Albans kirke. Her får han en voldsom død. Når enken hans, dronning Edel, vil ha sin drepte manns lik sendt til seg i Flandern, ”var det som om de himmelske makter ville holde henne tilbake, samtidig som det strålte et skinnende lys over hele kirken” kunne en munk senere fortelle.

Knut blir kanonisert og får tilnavnet den Hellige. Edel gifter seg med normannerhertugen Robert Borsa, og fra Italia sender hun et praktfullt rødt ørneteppe som skal svøpes om Knut den Helliges bein. Dette ørneteppet kan vi se i krypten under Sankt Knut i Odense.

Om serien
I denne danske produksjonen tar Piet van Deurs oss med på en historisk reise i normannernes fotspor. Gjennom arkeologi, historie og antropologi ser vi nærmere på hva som skjer med vikingenes etterfølgere.

Dansk produksjon i ni deler fra 1999
Originaltittel: Normannerne
Produksjon: DR
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 72 36

Bilde
Piet van Deurs følger normannerne og deres skjebne (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)