Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 15. juni 2000 kl 19.30 Eurovisjonens Grand Prix for unge musikere

Eurovisjonens Grand Prix for unge musike


NRK1 torsdag 15. juni kl 19.30
Eurovisjonens Grand Prix for unge musikere

Europas beste ungdomsmusiker kåres

Det er klart for finale i Eurovisjonens Grand Prix for unge musikere (EBU), og på plass for å dele ut hovedprisen er H.K.H. Kronprins Haakon. Konkurransen sendes direkte fra Grieghallen i Bergen, og NRK står som både arrangør og vertskap.

Konkurransen er for europeiske musikere under 20 år, og det er i år 10. gang arrangementet går av stabelen. Første gang var i Manchester i 1982, og konkurransen holdes annet hvert år. Før finalen i Grieghallen har deltakerne vært gjennom semifinaler 10. og 11. juni i Sævigsalen, og kun åtte av de totalt 24 musikerne som var kvalifisert, kom til den store finalen.

Australsk dirigent
Finalen går av stabelen som en offentlig konsert, og de åtte finalistene spiller med Bergen Filharmoniske Orkester under ledelse av australske Simone Young. Etter studier i klaverspill og komposisjon gjorde Simone Young i 1985 en sensasjonell debut ved operaen i Sydney. Hun ble utnevnt til \"Årets unge australier\" i 1987, og har siden vært ansatt ved operaen både i Berlin, Paris, Wien, New York, London og Houston. Young har fra høsten 1999 vært sjefdirigent for Bergen Filharmoniske orkester, og i januar 2001 tiltrer hun stillingen som sjefdirigent og kunstnerisk leder for den australske opera i Sydney.

Jury
Juryen som til slutt skal kåre årets ungdomsmusiker, består av sju medlemmer. Hoveddommer er Esa-Pekka Salonen fra Finland, og de seks andre er britiske Evelyn Glennie, Michael Thompson og Michael Collins, østerrikske Boris Kuschnir, ungarske Beata Schanda og vår egen Leif Ove Andsnes.

Den norske deltakeren
Deltakerne er fra land i Europa, og Norge stiller med David Coucheron på fiolin. David er født i 1984, og begynte å spille fiolin tre år gammel. Allerede som fem-åring hadde han sin første offentlige opptreden med Minsk Kammerorkester der han var solist og fremførte Vivaldi. David har spilt med Norges mest eminente orkestre, og han har gitt konserter både i Europa og Asia. Han har vunnet flere priser både i Norge og utlandet, og hans fremste bragd så langt er førsteplassen og spesialprisen for den mest virtuose solisten i Hohenlohe Kulturstiftung-konkurransen i Baden- Wurtemberg i 1999. Vårt norske håp er nå tatt opp som elev ved Curtis Institute of Music i Philadelphia i USA.

For komplett deltakerliste og mer informasjon om EBU: http://www.nrk.no/musikk/nyheter/index-ebu2000.html

NRK1 torsdag kl 19.30
Bilde
1. David Coucheron er Norges deltaker i EBU. (Foto: NRK)
2. Pianisten Leif Ove Andsnes sitter i juryen som består av sju medlemmer.
3. Australske Simone Young dirigerer Bergen Filharmoniske orkester i Grieghallen i kveld. (Alle foto: NRK)\'

Egenprodusert direktesending fra Kulturavdelingen
Dirigent: Simone Young
Pressekontakt Fjernsynets Informasjonsavdeling: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18.