Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 7. november 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Ssslangejegeren

Mannen som elsker slanger

Torgeir Berge finner buorm der andre bare ser skog og trær (Foto: NRK)
Torgeir Berge finner buorm der andre bare ser skog og trær (Foto: NRK)
Torgeir Berge driver Ski Hundepensjonat i Akershus, men på fritiden er det først og fremst dyr uten armer og bein det handler om.

Hver eneste vår og sommer er Torgeir ute daglig for å observere hvordan buorm og hoggorm oppfører seg i naturen. Han oppdager stadig nye sider ved disse dyrenes atferd, og mye av det han opplever har han festet til film.

Sterke scener
Programskaper i NRK, Svein Haaland, har fulgt Torgeir Berge i jakten på nye nærmøter med norske slanger, og han legger ikke skjul på at "Ssslangejegeren" er et program med mange sterke scener. – Vi har fått filmet en rekke helt unike scener av slangeatferd. Bilder fra norsk natur som aldri før har vært vist på norsk tv. En tur i skogen med Torgeir Berge er en tur fullspekket med dramatiske opplevelser. Her har vi med alt fra grov vold til vakker og omsorgsfull elskov, sier Haaland, som mest av alt er imponert over slangejegerens glød og dyptfølte engasjement for en truet dyreart.

Buormen
Buormen er virkelig truet. Denne ormen, som etter folketradisjonen skal bringe lykke, har vært nært knyttet til tradisjonelt norsk landbruk. Gjennom flere tusen år har ormen funnet gode klekkesteder for eggene sine i bøndenes kompostdunger. I det moderne landbruket er kompostdungene færre og landbruksmaskinene så tunge at de knuser buormeggene. I tillegg kommer problemene med drenering av våtmarksområder, som reduserer buormens jaktterritorier.

Hoggormen har langt større utbredelse enn buormen, men også denne eneste giftslangen i norsk natur sliter, og er som alle norske krypdyr naturlig nok fredet.

Bitt av hoggorm
Det er svært sjelden at noen dør av hoggormbitt i Norge, men den som blir bitt, bør likevel snarest oppsøke lege for behandling og overvåking.

I sin iver etter å fravriste slangene deres hemmeligheter er det blitt nærkontakt både med buorm og hoggorm for Torgeir Berge. I programmet får vi se Torgeirs egne autentiske hjemmevideo-opptak av en episode der han kom for tett innpå hoggormen. Nedsløvet av slangebitt og medisiner beskriver han hvordan det kjennes å bli bitt av en hoggorm. Det er ikke akkurat å anbefale.

Produsert av Naturredaksjonen, Program riks, Bergen
Programansvarlig: Svein Haaland, tlf: 47 81 47 56
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30 terje.dale@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer 
  • Les mer 
  • Les mer