Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 11. mai 2009 kl 20.10 Da pengane erobra verda

Krig og økonomi

Krig var en drivkraft da pengene erobret verden, viser Niall Feguson. (Foto: Dewald Aukema, Chimerika Media)
Krig var en drivkraft da pengene erobret verden, viser Niall Feguson. (Foto: Dewald Aukema, Chimerika Media)
Hvordan gikk det til at finansverdenen overtok herredømmet på jorda? Harvard-professor Niall Ferguson forteller om hvordan det hele startet – i renessansens Italia.

Det var i Italia at obligasjonshandelen vokste fram og spredte seg til nordvest-Europa og over Atlanteren. Dette var en ny måte for regimer å låne penger på, og slike statslån finansierte de mange krigene som herjet Italia på denne tiden.

Krig som drivkraft
Krig har siden vært en drivkraft i finansmarkedet, viser Niall Ferguson. Under Napoleonskrigene ble det skapt enorme formuer, og det var obligasjoner som gjorde Rothschild-familien til det rikeste og mektigste dynastiet på 1800-tallet.

I programmet besøker vi et av de 41 statelige hjemmene til familien Rothschild. Niall Ferguson følger også pengenes veier i blant annet Italia, Belgia, USA og Sør-Amerika.

Om serien
Er du en av dem som føler at den pågående finanskrisen er litt av et mysterium? Da bør du få med deg den britiske serien "Da pengane erobra verda". Den viser at situasjonen vi er i nå, slett ikke er unik.

Niall Ferguson, Harvard-professor i historie og økonomi, tar for seg grunnsteinene i verdensøkonomien og setter finanskrisen i en forståelig sammenheng. Han går tilbake til 1300-tallet og viser at pengenes historie alltid har handlet om oppgang som er blitt avbrutt av total kollaps og nedgangstider.

Hver av de seks episodene tar for seg en slik krise, der boblen har sprukket etter en økonomisk framgangsperiode og verden har tatt en ny retning.

Britisk dokumentarserie i 6 deler
Originaltittel: The Ascent of Money
Produksjon: Channel 4 (2008)
Programleder: Niall Ferguson
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
Les mer: The Ascent of Money


LENKER
  • The Ascent of Money