Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 8. juni 2009 kl 21.25 Antarktis - en eventyrlig reise

En eventyrlig seilas

Naturfotograf og produsent Arne Nævra (t.v.) og eventyreren Stein P. Aasheim på den fargerike øya Sør-Georgia. (Foto: Arne Nævra)
Naturfotograf og produsent Arne Nævra (t.v.) og eventyreren Stein P. Aasheim på den fargerike øya Sør-Georgia. (Foto: Arne Nævra)
I denne storslåtte naturserien blir vi med naturfotografen Arne Nævra og eventyreren Stein P. Aasheim på en virkelig guttetur - i Ernest Shackletons kjølvann. I en liten havseiler reiser de fra Falklandsøyene via Sør-Georgia til Antarktis. Hendelsene står i kø, og de opplever natur, dyreliv og historiske spor.

Både Arne og Stig trives best på fjellet eller i skogen og gruer seg til havkryssingene, ikke minst den beryktede Drakepassasjen. Og hvordan vil de fungere sammen ukevis om bord i den lille båten?

Ulike mål
Arne og Stein har helt forskjellige utgangspunkt for opplevelsene. Arne er vant med å observere og forklare naturen, mens Stein er vandt med å prestere noe der. Målene deres for turen er derfor også ganske ulike.

Stein er mest opptatt av å finne spor etter de store oppdagere og spesielt følge i legenden Shackletons kjølvann. En av drømmene hans er å komme i land på Elephant Island i Antarktis, der 22 av Shackletons menn overlevde midtvinters i fire måneder før redningen kom.

Arne har hjerte for dyreopplevelser og natur og ser fram til alle opplevelsene med den tillitsfulle antarktiske faunaen. For ham er drømmen å få et nærmøte med isbjørnens motstykke i sør, leopardselen, under vann!

Oppladning
I første episode møter vi Arne og Stein på Falklandsøyene utenfor Sør-Amerika hvor reisen starter med en liten opptakt. Mens Arne allerede her får nærmøter med både albatrosser og pingviner, tar Stein sin egen tur – med telt og fiskestang i det spesielle, grønne landskapet som stort sett er beiteland for sau.

Første stopp
Så kan selve eventyret starte. Med et båtmannskap på to, i tillegg til våre to eksplorere, setter den lille seilbåten kursen mot Sørishavet og Sør-Georgia - den legendariske hvalfangerøya som ble så kjent for tidligere generasjoners fangstmenn, men som i dag er en levende oase.

På Sør-Georgia er det nå fullt av fredet liv. Fra millioner av seler og pingviner til albatrosser og hval. Hval er det dog ikke så mye igjen av, og Arne og Stein gjør sine tanker om dette.

Serien er sendt tidligere.

Norsk dokumentarserie i 3 deler
Produksjon: Natur Bilder Arne Nævra (2007)
Med: Arne Nævra og Stein P. Aasheim
Pressekontakt: Katrine Andresen, 23 04 99 18 – 91 84 42 39
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no