Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 torsdag 21. mai 2009 kl 22.15 Presidenten, gitaristen og et hav av kokain

Til kamp mot kokainen

Presidenten, gitaristen og et hav av kokain: Blur-gitarist Alex James var tungt avhengig av kokain. (Foto: BBC Worldwide)
Presidenten, gitaristen og et hav av kokain: Blur-gitarist Alex James var tungt avhengig av kokain. (Foto: BBC Worldwide)
Alex James, britisk popmusiker i gruppen Blur og tidligere tungt avhengig av kokain, reiste til Colombia på invitasjon fra landets president for å se hva kokain-industrien gjør med landet og dets innbyggere. Han møtte kokainbønder, kokainselgere og kreftene som står bak dem – på nært hold. Da leiemordere og militære dukket opp, ble holdet farlig nært.

Colombia alene står i dag for produksjon av over 600 tonn kokain pr. år, noe som tilsvarer 62 prosent av verdens totale årsproduksjon av denne varen. På verdensmarkedet anslås verdien av dette å være 350 milliarder kroner.

Hvert gram sin historie
På rundturen i Colombia fikk bassgitaristen i gruppen Blur hakeslepp da han oppdaget gateprisen på et gram kokain (1£ = kr 10). Den økonomiske spekulasjon som er involvert i kokainhandel ble dermed satt i et grelt perspektiv for ham: Alex James brukte i sin verste periode med misbruk 1 million pund på kokain.
At kokain nå har gått forbi colombiansk kaffe som landets fremste eksportvare, forteller også sitt.

Oste-bonden Alex
Etter at han ble avvendt, har Alex James skaffet seg en bondegård hjemme i England der det framstilles ost. Slik sett var besøket til bøndene i Colombia interessant for ham, men enda mer avgjørende var innblikket han fikk i kampen om kokainen.

Installert på en av de mange basene landets militære har opprettet for å avvikle kokainplantasjene, ser Alex med egne øyne hvordan kjemiske midler sprøytes over hundrevis av hektar med kokainplanter for å utrydde dem.

Kokain-døden
Hos produsentene av kokain tilbringer Alex tid på deres skjulte laboratorier, der arbeiderne jobber skift for å lage kokainbase av kokablader. En langer som også jobber som torpedo, forteller ham om hvor godt forretningene går. Like etter blir denne mannen myrdet. Hvert år skjer 17 000 kokain-relaterte mord i Colombia. Kokainen og volden er uatskillelige.

Alex finner ut at han er kurert – han har opplevd den skremmende kontrasten mellom den skitne verdenen kokainen skaper og cocktailselskapene i hans hjemland hvor en vågal stripe "coke" bare er en flukt fra kjedsommeligheten.

Programmet er sendt tidligere

Britisk dokumentar (2008)
Originaltittel: Alex James - Cocaine Diaries
Produsert av: BBC Worldwide
Pressekontakt i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no