Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 23. februar 2009 kl 21.25 Mat i faresonen

Tabumat i Arktis

Hvalkjøtt er tabumat for Stefan Gates som for store deler av verdensopinionen. Men under oppholdet i arktisk Canada ser han hvordan jakten er en del av inuittenes mange tusen år gamle kultur. (Foto: BBC/Stefan Gates)
Hvalkjøtt er tabumat for Stefan Gates som for store deler av verdensopinionen. Men under oppholdet i arktisk Canada ser han hvordan jakten er en del av inuittenes mange tusen år gamle kultur. (Foto: BBC/Stefan Gates)
I serien om ekstreme mattradisjoner fra hele verden begir BBC-journalisten Stefan Gates seg til Arktis. Lengst nord i Canada besøker han inuittlandsbyen Igloolik, og blir med på en ti dager lang jakttur. Hval, sel og hvalross står på menyen.

Over 800 kilometer nord for polarsirkelen konstaterer Stefan Gates at hval og sel er en viktig næringskilde for befolkningen. I likhet med store deler av verdensopinionen betrakter han dette som tabumat. Men hans guide Theo viser ham hvor viktig hval- og selfangsten er for inuittenes 4500 år gamle kultur. Han får også se hvordan inuittene er i ferd med å miste livsgrunnlaget på grunn av global oppvarming og issmelting.

Rått hvalskinn, "muktuk", betraktes som en delikatesse her. Stefan Gates får etter hvert sansen for rått selkjøtt, men halvannet år gammel råtten hvalross viser seg å bli hakket for ufyselig selv for den drevne globetrotteren.

Om serien
Over hele verden er mat det sosiale limet som holder oss sammen, og som forteller mest om et lands kultur. I BBC-serien "Mat i faresonen" får vi oppleve noen ekstreme varianter.

Stefan Gates er en kritikerrost og prisbelønt BBC-journalist som har gjort seg bemerket med sine utradisjonelle matreportasjer fra alle kanter av verden. Han bruker mat som innfallsvinkel til å belyse kontroversielle temaer og vise hvordan folk lever i urolige kanter av verden. I løpet av de fem episodene besøker han Tsjernobyl, Arktis, India, Venezuela og Burma.

Britisk dokumentarserie i fem deler
Originaltittel: Cooking in the Danger Zone (Series 2)
Produksjon: Full on Food for BBC
Programleder: Stefan Gates
Pressekontakt/programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer