Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 7. mai 2008 kl 20.10 Planeten vår: Fra pol til pol

Vår fantastiske klode

En hvithai har fanget byttet i munnen. (Foto: BBC Worldwide)
En hvithai har fanget byttet i munnen. (Foto: BBC Worldwide)
Hva er ca 4,6 milliarder år gammel, rund som en kule, innholdsrik som intet annet og som 40 kamerafolk bruker 5 år og 10 000 timer med film på å observere? Svar: jordkloden.

BBC kjenner nærmest ingen begrensninger når de skal lage naturprogrammer. Og godt er det. Resultatet er nemlig produksjoner som nærmest renner over av fantastiske bilder, morsomme og kuriøse fakta og opplysninger, eksklusive og unike opptak av de mest sky skapninger på de minst tilgjengelige steder.

Gigantprosjekt
Denne gang er ambisjonene større enn noen sinne. Vi skal kort og godt lære vår egen planet å kjenne. Fem års filming på over 200 forskjellige steder over hele kloden er kuttet ned til fem programmer, hvert med sitte begrensede tema. Hele serien er filmet i HD-tv, noe som gir sylskarpe bilder. Over 2000 dager i felt er belønnet med unike opptak:

Vi er vitne til isbjørnmoren som kommer ut fra vinterdvale med to unger. Vi ser når en hvithai angriper en intetanende sel. Vi blir med inn i gigantiske grottesystemer og beundrer en million reinsdyr mens de tar seg over den arktiske tundraen. Jordklodens fantastiske mangfold blir grundig dokumentert og forklart.

Et overblikk
I første episode ser vi nærmere på planeten som et hele. Ferskvann og sollys har avgjørende betydning for livet på jorden. Årstider bestemmer dyrenes bevegelsesmønster, og mangel på vann medfører forflytning over store avstander. Vi er vitne til elefanter på vandring, og fra luften følger vi ville hunder på jakt.

I løpet av tre år filmes elver, og vi ser hvordan de påvirker og former landskapet. Og i havet blir det unike bilder av dets mest fryktede skapning, hvithaien.

De norske kommentarene er ved Frode Stang.

Programmet er sendt tidligere
Innkjøpt naturserie fra BBC Worldwide (2005)
Originaltittel: Planet Earth
Produsent: Alastair Fothergill
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf: 23 04 77 51 / 92 01 55 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no