Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 19. april 2006 kl 21.25 Niern: Ung frue forsvunnet

Norsk filmklassiker fra 1953

Eva (Astri Jacobsen) er ikke lykkelig, og forsvinner hjemmefra. Her har hun kontakt med politiet (Alf Malland) (Foto: Norsk Filminstutt)
Eva (Astri Jacobsen) er ikke lykkelig, og forsvinner hjemmefra. Her har hun kontakt med politiet (Alf Malland) (Foto: Norsk Filminstutt)
Enkelte ganger kan man få inntrykk av at den norske narkotikahistorien startet i Slottsparken på slutten av 60-tallet. Så enkelt er det selvfølgelig ikke. Når Edith og Otto Carlmar gjorde en film om narkomani i 1953, tok de faktisk for seg et ganske så virkelig samfunnsproblem.

Filmen åpner med at dosent Berger kommer hjem fra en fjelltur, og oppdager at hans unge frue Eva er forsvunnet. En kvinnelig politikonstabel leder etterforskningen. Første spor er Evas hatt, som blir funnet drivende i Akerselva. Har hun tatt livet av seg? Og hvorfor? Ingen av dem har skjønt hvor vanskelig den unge, alminnelige piken har hatt for å tilpasse seg det intellektuelle miljøet ekteskapet med vitenskapsmannen har brakt henne inn i.

Evas ukjente fortid
Ingen kjenner hennes fortid, og når denne rulles opp, setter det saken i et ganske annet lys. Før hun ble gift hadde Eva glidd inn i et forhold til en farmasøyt som hadde en tendens til å smake litt for mye på varene. Forelsket som hun var, trosset Eva alle sterke advarsler, og kastet seg uti det med hud og hår. Litt etter litt begynte hun selv å bruke morfin, noe som var alt annet enn sunt. Det endte med en nesten-katastrofe, hun ble reddet i siste liten og innlagt på en avvenningsklinikk.

Kort tid etter at hun kom ut derfra, tilsynelatende helbredet, møtte hun dosent Berger og giftet seg med ham. På overflaten så alt ut til å gå bra, men ingen så at hun måtte ty til "mother’s little helpers" for i det hele tatt å holde ut. En dag, etter en vill, men forgjeves jakt etter morfin, flykter hun fra det hele, og søker tilbake til venner fra fortiden.

Norsk drama fra 1953
Originaltittel: "Ung frue forsvunnet"
Med Astri Jacobsen (Eva), Adolf Bjerke (dosent Berger), Wenche Foss (kriminalbetjent Tora Haug), Kåre Siem (dr. Krogh), og Espen Skjønberg (farmasøyt Einar Møller)
Regi: Edith Carlmar
Pressekontakt: Inger Larsen Lenke , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78