Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 1. april 2005 kl 23.15 Spionene fra Cambridge

Fra studenter til spioner


I 1934 møttes fire intelligente og idealistiske unge menn på universitetet i Cambridge. Snart var de alle tilknyttet kommunistpartiet og den sovjetiske etterretningstjenesten. BBC-serien "Spionene fra Cambridge" er en påkostet dramatisering om fire av historiens mest beryktede dobbeltagenter.

Mens diktaturene i Tyskland, Spania og Italia truer freden i Europa, forenes fire unge menn i Cambridge i troen på at kommunismen er den eneste veien å gå i kampen mot fascismen. Drevet av ungdommelig idealisme og hat mot Hitler tar de enorme sjanser for å levere sitt lands hemmeligheter til Moskva.

BBCs serie fikk mye oppmerksomhet i Storbritannia da den ble sendt i 2003, og reaksjonene spente fra skamros til beskyldninger om at serieskaperne har forsøkt å gjøre glamorøse helter av de fire landsforræderne.

Serien ble tildelt tre priser under FIPA-festivalen i Biarritz, og var nominert i fire kategorier i britisk films svar på Oscar, BAFTA-utdelingen.

Overklasse
Firkløveret i Cambridge består av unge menn som alle kommer fra den britiske overklassen, men som har høyst ulike personligheter. Alle får etter hvert høye stillinger i Storbritannias offentlige og sosiale liv, noe som gjør dem i stand til å levere topphemmelige rapporter om britisk og amerikansk etterretning.

Guy Burgess (Tom Hollander) er en livlig og støyende mann, full av talent og med en umettelig appetitt på whisky og andre menn.

Anthony Blunt (Samuel West) er den mest kaldblodige av de fire. Han er slagferdig, skremmende dyktig og takler uten problemer å leve flere ulike liv samtidig.

Kim Philby (Toby Stephens) er den dyktigste spionen av dem alle. Han drives av et brennende engasjement for kommunismen og klatrer høyt opp i gradene den hemmelige britiske etterretningstjenesten MI6.

Donald Maclean (Rupert Penry-Jones) er en sterkt splittet mann. Som edru er han varm og vennlig, men når han drikker blir han uregjerlig og løsmunnet.

Fra Guernica til Sovjet
I fem episoder følger vi kvartetten gjennom 20 års spionvirksomhet - fra de blir vitner til grusomhetene i Guernica, opplever førkrigstidens Wien og blitzen mot London, til årene i den kalde krigens USA og den desperate flukten til Sovjetunionen.

"Spionene fra Cambridge" er en storslått serie om de fire så omtalte spionene som forrådte sitt land gjennom årtier. De var bundet til hverandre gjennom sine idealer og hemmeligheter, og de visste mer om hverandre enn deres ektefeller og elskere noensinne gjorde. Dessuten var de uløselig knyttet til hverandre gjennom vissheten om at dersom én falt, ville de alle være fortapt.

Britisk dramaserie (2003)
Originaltittel: Cambridge Spies
Produsert av BBC i samarbeid med Perpetual Motion Pictures
Manus: Peter Moffat
Regi: Tim Fywell
I hovedrollene: Toby Stephens, Tom Hollander, Rupert Penry-Jones og Samuel West
Pressekontakt: Helene Amlie , 23 04 77 51/95 10 02 99


LENKER
  • Hjemmeside