Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 28. oktober 2007 kl 07.03 Sølvsuper

Kongen av Beitostølen

Steinar Hovi (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Steinar Hovi (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
- Når jeg vil slappe av og være for meg selv, da sykler jeg eller går jeg i fjellet. Sammen kombinerer naturen og stillheten både en energi-påfylling og en livsbejaende stimulans som ikke lar seg beskrive. Jeg kan gå i fjelltraktene omkring Valdresflya i en uke uten å se folk. Herlig! Det må oppleves!

Det kan virke som et paradoks at mannen som sier dette selv er avhengig av at mennesker finner sammen i et mylder av aktiviteter og tilbud. Ordene kommer nemlig fra Steinar Hovi, mannen som har vært med på å utvikle Beitostølen i Øystre Slidre i Valdres til et betydelig turist-og reiselivsmål.

I over 40 år har Steinar Hovi hatt en sentral rolle i utbyggingen av Beitostølen. Mye har skjedd siden han i en playboyaktig stil i 1964 kjørte en sportsbil av typen MG oppover dalføret og stoppet på Beitostølen. Noen få overnattingsmuligheter, èn dagligvareforretning og et skitrekk var alt som stedet kunne by på den gangen.

Stolt på magefølelsen
Steinar Hovi (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Steinar Hovi (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).

I dag eier Steinar Hovi sammen med to sønner 12 bedrifter på Beitostølen . I tillegg har de eierinteresser i 15 andre. Eierinteressene inkluderer hotell, hytter, leiligheter, serveringssteder og sportsanlegg.

I samtalen med programleder Haakon D. Blaauw, innrømmer søndagens sølvsupergjest, som også blir kalt "kongen av Beitostølen", at følelsen av janteloven ikke har vært absolutt fraværende siden han tok fatt på utbyggingsarbeidet.

- Skal man drive turisme, er det med dagens konkurranse nødvendig å gjøre dette i relativt stor skala, sier Hovi som i en alder av 67 år står på som aldri før. Nye idèer som i tiden – og utide - dukker opp, gjør at han ikke har noen planer om å legge inn årene.

- Har du tro på en ting så får du det til. Har du et godt produkt, er det dette som teller, sier Hovi og legger til at mye av det han står for på Beitostølen, er bygd på magefølelsen i stedet for regneark og økonomiske kalkyler. Revisoren har flere ganger fått mange grå hår i hodet av Hovi sine planer og disposisjoner.

- Og jeg er blitt skeptisk dersom revisoren har oppmuntret meg, sier Steinar Hovi i det han spanderer på seg en kort latter !

Selvlært
Steinar Hovi er selvlært. Tok i ung alder svennebrev som kunstsmed og er utdannet formingslærer. Han tok handelsskole i Oslo og har jobbet som hovslager for det ridende politi i hovedstaden. Deretter ble det landbrukshøyskole, før utferdstrangen meldte seg. Første utenlandsstopp var Skottland der han var skiinstruktør, men da han fikk tilbud om å overta skiskolen takket han nei og sa i stedet ja til å bli ski-instruktør i Østerrike. Etter ett år der, ville han tilbake til Norge. Ønsket var å dra tilbake til Valdres for der å skape noe selv.

Hør ham i samtale med Haakon Dirk Blaauw. NRK P1 Søndag 28. oktober 2007 kl. 07.03 i Sølvsuper.