Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. april 2003 kl 22.05 "Så nær meg" - Herborg møter Edith

Herborg i Piafs fotspor

1.	Herborg Kråkevik sammen med Edit Piafs kjæreste, låtskriveren Georges Moustaki. (Foto: Torstein Vegheim, NRK)
1. Herborg Kråkevik sammen med Edit Piafs kjæreste, låtskriveren Georges Moustaki. (Foto: Torstein Vegheim, NRK)
Den lille store sangerinnen Edith Piaf hadde en leveregel; før hun kunne innlede et samarbeid med en mann, måtte hun ligge med ham. Hennes utallige mannfolkhistorier er nesten like kjent som hennes prestasjoner på scenen. Dette portrettprogrammet prøver å motbevise at Piaf var et offer for menn, narkotika og en kaotisk tilværelse, men at hun tvert imot hadde full kontroll over livet sitt.

Herborg Kråkevik liker ikke at Piaf blir fremstilt som et offer. - Ho ville ha mest mogeleg drama og lidenskap kvar dag, og ho levde denne linja fullt ut, sier Kråkevik.

I fjor høst satte hun opp forestillingen "Eg og Edith", etter en årelang fascinasjon med den franske sangerinnen. I dette programmet reiser hun til Paris for å gå i fotsporene til idolet sitt.

Gatesanger som 12-åring
Edith Piafs liv var en berg og dalbane. Det heter seg at hun ble født på gaten, oppdratt blant horer og måtte som 12-åring tjene til livets opphold som gatesanger. Hun ble tidlig oppdaget som artist, og fra den dagen var det én ting hun kunne stole på, nemlig kjærligheten fra et trofast og stadig voksende publikum. Til tross for alkohol og narkotikamisbruk var hun hele sitt voksne liv en av verdens største stjerner.

Kråkevik møter flere av mennene i Piafs liv: kjæresten og låtskriveren George Moustaki, komponisten Charles Dumont og tekstforfatteren Michel Rivgauche. En overrasket Kråkevik får se en pappfigur av Piaf i riktig størrelse; den vesle damen ville knapt rukket henne til skulderen.

I løpet av programmet får vi også treffe to nordmenn som forteller om sine møter med den franske stjernen, Liv Dommersnes og Sossen Krogh. Førstnevnte begynte å gråte da hun skulle hilse på Piaf, mens Sossen Krogh var nærmest litt sjalu på mannetekket hennes.

Edith Piaf døde i 1969, 46 år gammel.

Disse sangene får vi høre i programmet:

Edith Piaf:
La Foule
Milord
Mon Dieu
C'est à Hambourg
Les Trois Cloches
A Quoi ca sert l'Amour
Non, Je ne regrette rien

Fra forestillingen "Eg og Edith":
Karusellen min (Mon Manège à moi)
Menn (Tour de France)
Så nær meg (Je t'ai dans la peau)


NRK Kultur
Egenprodusert portrettprogram
Prosjektleder: Ales Ree , 23 04 24 93,
Research: Barbro Ross Viallatte , 23 04 26 02,
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41