Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. september 2002 kl 22.30 "Route 66"

Nordmenn på hjul gjennom USA

Grand Canyon i Arizona (Foto: Roar Christiansen, Bergens Tidende)
Grand Canyon i Arizona (Foto: Roar Christiansen, Bergens Tidende)
Forfatteren John Steinbeck kalte Route 66 veienes mor i boken ”Vredens druer”. Route 66 brakte tusener på tusener av desperate mennesker vestover på jakt etter lykken på 30-tallet. Sommeren 2001 fylte Route 66 75 år, og i den anledning reiste mer enn 100 nordmenn over for å kjøre den sagnomsuste veien på Harley-Davidson motorsykler, også den et amerikansk ikon.

I programmet følger vi medlemmer av den norske Route 66-foreningen fra starten i Chicago til ankomst Los Angeles. Alle har et ønske om å oppleve det ”virkelige Amerika”, slik mange kjenner det gjennom blader og filmer fra barndommen. Bladene om ”Kaptein Miki” og episodene av ”Krutrøyk” er kjære minner.

Drømmen blir oppfylt
Møtet med menneskene langs Route 66 ble en stor opplevelse. I Catoosa ble det lek rundt den ”blå hvalen”, og i Seligman får de servert ”dead chicken”. Elvis overnattet flere ganger på Tradewinds hotell i Clinton, og i Amarillo har ti Cadillac’er fått evig hvile, begravet med fronten ned og de karakteristiske halefinnene stikkende opp. I Missouri blir de møtt av et regnvær som til og med får blaserte bergensere til å juble. De samme bergenserne er ikke like fornøyde med 46 graders varme i Mohave ørkenen.

Musikken
I denne filmen er musikken en stor del av opplevelsen. Her er det bare brukt originalmusikk fra kjente band som representerer den samme tidsepoken som Route 66 hadde sine glansdager; 50-, 60- og 70-årene. Rolling Stones åpner med ”Route 66”, B.B. King og Eric Clapton tar over med ”Riding with the King”, og slik fortsetter det. Elvis Presley, John Mellencamp, J.J. Cale, Ry Cooder, Doobie Brothers, Lynard Skynard og Eagles er alle navn som kan knyttes til Route 66, og som mange har et forhold til.

Programmet er laget i samarbeid med Trond Moberg fra Route 66 foreningen i Norge og NRK
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83