Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 15. mai 2007 kl 20.05 Skjergardsdokteren

Legedrama fra Stockholms skjærgård

Hovedpersonene i
Hovedpersonene i "Skjerardsdoktoren" (f.v.): Johan Steen (Samuel Fröler), Eva Steen (Marie Richardson), Wilma Steen (Ebba Hultkvist), Axel (Sten Ljunggren), søster Berit (Helena Brodin) og Sören Rapp (Göran Engman). (SVT-foto: Alexander Crispin)
Hverdagsliv og dramatikk på en legepraksis i Stockholms skjærgård danner utgangspunktet for den svenske dramaserien "Skjergardsdokteren". Gjennom tolv episoder skal vi følge en lege og hans datter som forsøker å finne seg til rette på øya Saltö.

Samuel Fröler, som vi blant annet husker fra seriene "Den gode viljen" og "Fortrolige samtaler", spiller hovedrollen som doktor Johan Steen. Han vender tilbake til Sverige etter å ha avsluttet sitt arbeid i Afrika, og tar med seg sin 12-årige datter Wilma (Ebba Hultkvist) som er oppvokst der. Det var meningen at hans kone Eva også skulle bli med hjem, men inntil videre blir hun igjen i Afrika for å fortsette sitt arbeid for organisasjonen Leger uten grenser.

Skeptisk svigerfar
Johan og Wilmas ankomst til Saltö vekker blandede følelser hos hans svigerfar, den værbitte legeveteranen Axel Holtman (Sten Ljunggren). Han har ventet på at datteren Eva skulle komme hjem og overta praksisen. Nå må han avfinne seg med at det er svigersønnen som blir den nye skjærgårdsdokteren. Men Johan er ingen øyboer og både Axel og hans trofaste sykesøster Berit (Helena Brodin) er skeptiske. Kan han klare jobben og samtidig være far og støtte for Wilma nå som hun skal begynne på en svensk skole?

Det viktigste i "Skjergardsdokteren" er relasjonene mellom menneskene. Samtidig skildrer serien de hverdagslige og dramatiske situasjonene livet kan by på for en lege i skjærgården. Johan må rykke ut på alt fra drukningsulykker og båthavarier til hjerteinfarkt og barnefødsler.

Far og datter
Men framfor alt er dette fortellingen om forholdet mellom far og datter. Wilma savner moren sin og livet i Afrika, og for henne handler kampen for tilværelsen først og fremst om å bli godtatt av skolekameratene. Hun er i ferd med å forlate barndommens verden og sliter med å finne seg til rette i sin nye tilværelse.

"Skjergardsdokteren" er innspilt i storslagne omgivelser i Stockholms skjærgård, blant annet på øyene Huvudskär, Ornö og Dalarö. Den første bolken ble sendt i svensk fjernsyn høsten 1997, mens de siste seks episodene startet i SVT1 16. mars 1998.

"Skjergardsdokteren" ble første gang sendt på NRK1 våren og sommer 1998.

Svensk dramaserie produsert av SVT Drama
Originaltittel: Skärgårdsdoktorn
Manus: Lars Bill Lundholm og Gunilla Linn Persson
Med: Samuel Fröler, Ebba Hultkvist, Sten Ljunggren, Helena Brodin, Göran Engman, Tove Nodin mfl
Pressekontakt: Hilde Ljøen, 23 04 72 36