Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 8. november 2013 kl 22.10 Romerrikets vekst og fall

Samlet til ett rike


Keiser Konstantin den store er en av de mest gåtefulle skikkelsene i Romerrikets historie, men arven han etterlot seg er muligens den største. Han er årsaken til at den veslige verden ble kristnet og at den nikenske trosbekjennelsen ble innført. Men han var også en morderisk og grusom hersker.

Hvordan keiser Konstantin den store brakte kristendommen til den vestlige verden er en historie med krig, kjærlighet, svik og mord. Romerriket var i krise og delt mellom fire herskere. De kjempet alle innbyrdes, og redningen ble keiser Konstantin, som samlet riket ved hjelp av militær makt og en ny religion.

I kveldens episode følger vi den største endringen i regimet hans. Fra de mystiske tegnene på himmelen, som fikk ham til å male kristne symbol på hærskjoldene, til den endelige seieren over rivalene. Tilpasningen til kristendommen førte Konstantin på kollisjonskurs med de gamle tradisjonene, og ledet riket inn i en barbarisk borgerkrig. Kristendommen ble brukt til å forene folkene i hele riket, men ble samtidig etablert i vesten takket være Konstantin.

Vi følger konflikten mellom de rivaliserende keiserne. Maxentius ble slått i vest, mens Licinius, som var keiser i øst, delte riket med Konstantin i ti år frem til han ble besiret. Andre viktige personligheter i denne perioden er den kristne skriveren Lactantius og Konstantins kone Fausta.

Sendt tidligere.


Britisk dokudrama ( 2006)
Produsert av BBC Worldwide
Originaltittel: "Ancient Rome The Rise and Fall of an Empire"
Med: David Threlfall(Konstantin), Louise Delamere (Fausta), Lactantius (John Woodvine) og Danny Webb (Licinius) m.fl.
Norske kommentarer: Svein Tindberg
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 23 04 70 00info@nrk.no