Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 16. august 2012 kl 22.30 En sterk historie: Ole Torp i USA

Tilbake til reservatet


Mens Ole Torp var NRKs korrespondent i USA i 2002, laget han en TV-sak om indianerne i et reservat i Sør-Dakota, et av de fattigste områdene i hele USA. 10 år etter er han tilbake for å møte mannen som frontet indianernes situasjon forrige gang han besøkte reservatet.

Ole Torps historie fra indianerland ble en historie fra reservatet Pine Ridge. Det ble en reportasje som viste hvor ille det kan bli når den tradisjonelle indianerkulturen blir tvunget inn i et regime de verken har bakgrunn for å forstå eller vilje til å godta. Arbeidsløshet, familievold, rusmiddelmisbruk og andre problemer er hverdagen blant Lakota-indianerne.

Ole Torp drar tilbake å treffe Jon Whirlwind Horse, som han intervjuet for 10 år siden om indianernes situasjon. Denne gangen er Ole på utkikk etter de positive kreftene, mekanismene og tankene i dette samfunnet. Han vil også møte dem som arbeider for å ta vare på Lakotaindianernes tradisjon og kultur.

I dag er det rundt 85 prosent arbeidsledighet på Pine Ridge reservatet. Familievold, alkoholmisbruk, fyllekjøring, narkotika og kriminalitet i de fleste varianter dominerer. De som kjemper for å forbedre disse forholdene, de som vil at deres barn og etterkommere skal slippe ut av denne vonde sirkelen, kjemper en stri kamp i en bratt motbakke.

Jon Whirlwind Horse er en slik person. Han møter Ole Torp igjen og forteller om sine synspunkter og sine muligheter for å lykkes med denne kampen. Han forteller også om sitt eget liv og om hvordan han og familien møter hverdagen på reservatet. Sammen tar Ole Torp og Jon Whirlwind Horse pulsen på reservatet.

Om serien:
Åtte NRK-reportere forteller om møter med mennesker som har gjort ekstra sterkt inntrykk på dem. Annette Groth, Ole Torp, Knut Magnus Berge, Einar Lunde, Morten Jentoft, Sigrun Slapgard, Hans Wilhelm Steinfeld og Gro Holm deltar i dokumentarserien.

Sendt tidligere.

Dokumentarserie i åtte deler
Egenproduksjon, 2011
Producer: Petter Buchmann
Prosjektleder:Harald Reitan 414 76 060
Presseansvarlig: Irene Elisabeth Rossland, Tlf. 988 20 309
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900