Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 3. desember 2006 kl 22.40 Muhammad Yunus - Dei fattige kvinners banksjef

I fredsprisvinnerens fotspor

Muhammad Yunus, fredsprisvinner 2006.(Foto: Linda Næsfeldt/Nobels Fredssenter – fra utstillingen
Muhammad Yunus, fredsprisvinner 2006.(Foto: Linda Næsfeldt/Nobels Fredssenter – fra utstillingen "For en neve dollar")
Årets vinnere av Nobels Fredspris, Muhammad Yunus og Grameen Bank, har gitt millioner av mennesker et nytt liv ved å innvilge dem smålån til å starte egne virksomheter. NRK-reporter Ingolf Håkon Teigene har fulgt Yunus i møte med låntakere på landsbygda. Nesten alle er kvinner.

For 30 år siden møtte universitetslæreren Muhammad Yunus en gruppe kvinner som ville drive næringsvirksomhet, men som ikke fikk banklån fordi de var for fattige. Han bladde opp 27 dollar fra sin egen lomme.

Gleden hos kvinnene satte Yunus på ideen om å skape bank som kunne gi smålån til fattige som ønsker å stå på egne bein. I 1983 ble Grameen Bank åpnet.

Gjennom å låne ut små summer uten sikkerhet som startkapital, har Grameen Bank og Yunus hjulpet over fire millioner familier i hjemlandet. Siden har ideen om mikrokreditt spredd seg til så å si alle land i den tredje verden.

Bangladesh og Bolivia
Ingolf Håkon Teigene og kameramann Kjell Herning har vært i Bangladesh for å dokumentere hva små lån kan gjøre for mennesker. Her har de besøkt Muhammad Yunus og Grameen Bank, og møtt noen av dem som har fått hjelp. Kvinner utgjør 97 prosent av låntakerne.

Turen går også til Bolivia, der mikrofinansiering har blitt en stor suksess og nå er en integrert del av nasjonaløkonomien. Her har NRK-teamet har reist rundt i regionen Altiplano og besøkt lånekunder og banker.

På lang sikt er nobelprisvinnerens håp å eliminere fattigdommen i verden. - Målet er at våre barnebarn en dag skal måtte gå på museum for å se hva fattigdom er, sier Muhammad Yunus.

Yunus og Grameen Bank ble utropt til vinnere av årets fredspris den 13. oktober, og prisen deles ut i Oslo Rådhus 10. desember.

Kveldens dokumentar er produsert på oppdrag fra Nobelinstituttet og Nobel Media AB i Sverige. Programmet tilbys via Den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU) og blir sendt i en rekke europeiske land.

Dokumentar fra NRK Nyhetsavdelingen
Ved Ingolf Håkon Teigene
Foto: Kjell Herning
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99


LENKER
  • Les mer 
  • Les mer