Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 10. oktober 2009 kl 19.55 Ei reise i arkitektur

Arkitekturen og menneskeheten hylles

Dan Cruickshank foran Albikatedralen i Frankrike. (Foto: BBC)
Dan Cruickshank foran Albikatedralen i Frankrike. (Foto: BBC)
Historikeren Dan Cruickshank utforsker verdens flotteste byer, bygninger og monumenter. Han viser hvordan arkitekturen på forskjellig måte kan avsløre eller reflektere menneskets higen, oppfinnsomhet og tro.

I denne storslåtte serien kalt "En reise i arkitektur" får vi virkelig presentert verden gjennom de byggene vi har reist gjennom tidene. I hvert program blir bygninger fra forskjellige steder satt opp mot hverandre, og slik avsløres uventede forbindelser mellom veldig forskjellig arkitektur. Vi tas med til praktfulle steder som russiske palasser og eventyrslott i Bayern, mayaindianernes pyramider og igloer på Grønland.

Temabasert
Hver episode dreier seg rundt et tema. Det begynner med skjønnhet, så kommer temaene forbindelser, død, katastrofer, drømmer, nytelse og makt.

Dan Cruickshank utforsker berømte byer og bygninger som belyser hvert tema og viser hvordan forskjellige kulturer og tidsepoker har brukt arkitektur for å møte grunnleggende menneskelige behov. Vi blir med på reisen hans til destinasjonene, og på veien lærer vi om landet og om menneskene som bor i eller ved de aktuelle byggverkene.

Første episode
Dan Cruickshanks første stoppesteder er Grønland, Kina, Russland, India og Frankrike. Han lærer å bygge en iglo på Grønland og besøker den største buddhafiguren fra oldtiden som befinner seg i Le Shan i Kina. Så tar han Katarinapalasset i St. Petersburg nærmere i øyesyn og besøker soltempelet i Konarak i India. I Frankrike får vi bli med inn i Albikatedralen, som er en av de største mursteinsbygningene i verden. Det ble bygget for å undertrykke lokalbefolkningen, men er i dag både beundret og ettertraktet.


Britisk dokumentarserie 2008
Produsert av: BBC History
Originaltittel: Dan Cruickshank’s Adventures in Architecture
Med: Dan Cruickshank
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden , 23 04 98 41
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900