Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 16. september 2001 kl 20.10 Lonely Planet: Sørstatene - USA

Fra Rocky Mountains til Mexicogolfen


De amerikanske sørstatene, som fostret menn som Elvis Presley og Martin Luther King jr., er målet for Lonely Planet-reporter Ian Wright i kveld.

Nasjonalparken i Rocky Mountains besøkes årlig av ti millioner turister. Ian Wright har med seg kjentmann når han begir seg inn denne enorme nasjonalparken med fjell, skoger og elver. Her finnes et nett av veier og stier, og går man seg vill, kan man risikere å aldri bli funnet igjen. Enkle hytter som gir ly for natten, finnes, men matserveringen må man sørge for selv. Guiden viser hvordan vi kan høste fra naturens eget spiskammer. Målet for vandringen er en av fjelltoppene som ligger innhyllet i et hemmelighetsfullt tåketeppe. Utsikten herfra skal være fantastisk - på en klar dag.

Fra nasjonalparken drar Ian til en musikk- og dansefestival i North Carolina som fjellfolkene arrangerer. Dette er også indianerterritorium, og Ian blir innviet i et spesielt spill eller ritual.

Turen går videre til Alabama. Her finnes det et supermarked som ikke har sin make noe annet sted i verden. Her selges nemlig bortkommet bagasje som det ikke har vært mulig å finne den rettmessige eieren til.

Fra det materielle til det åndelige. Ian får oppleve en helt spesiell gudstjeneste der livsfarlige slanger utgjør et viktig element. Slangen oppfattes nemlig som selveste inkarnasjonen av djevelen.

Den moderne storbyen Atlanta i Georgia, hvor blant annet CNN har sitt hovedsete, er neste stopp på reisen. Ian bevilger seg en solid amerikansk frokost. For å slukke tørsten oppsøker han like godt Coca Cola-museet som tilbyr besøkende ubegrenset med gratis drikke. Senere på dagen følger Ian Freedom Walk til gamlebyen og Martin Luther King jr.'s siste hvilested.

De kjente Greyhound-bussene er en billig og bra måte å oppdage Amerika på. Ian kjøper en 10-dagers billett og stiger på. Den bringer ham ned til Mexiocogolfen. Her leier han et strandhus og kaster seg ut i bølgene.

Turen fortsetter til Mississippi hvor bluesen har sin opprinnelse. Det var afrikanskamerikanske arbeidere på bomullsmarkene som i 1920-årene skapte denne nye musikkformen. De tok senere musikken med seg til byene. Det er fortsatt mulig å høre den opprinnelige bluesen i blant annet Clarksdale.

Elvis-uken som holdes i byen Memphis i Tennessee, avslutter rundreisen i de amerikanske sørstatene.

Om serien
"Lonely Planet" er et velkjent begrep for de reisevante: Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg frem i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er tv-programmene over store deler av verden like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere.

I "Lonely Planet" er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. "Lonely Planet"s reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Fakta - innkjøpt
Reiseserie for og med ungdom - serie 6
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt:Anna-Marie Normann, tlf. 23047853

Bilde
Et slag under den amerikanske borgerkrigen blir gjenskapt i kveldens utgave av Lonely Planet som handler om Sørstatene.


LENKER
  • Lonely Planet