Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. mai 1999 kl 20.45 En reise i Nederland

En reise i Nederland (ttv)


NRK1 søndag 9. mai kl 20.45
En reise i Nederland (4:4)

Blomstringstid i Holland

Lise Foss møter våren i Holland i kveldens program i reiseserien \"Europa utenfor allfarvei\". Tulipaner i alle regnbuens farger lyser mot oss fra parker, private hager og fra gartnerier som dekker store arealer. Vi skal også bli med på en blomsterauksjon som er blitt en turistattraksjon.
Etter vinterens gråsvarte fargeskala virker dette blomsterhavet som en vitamininnsprøyting. Men det er mange skjønnhetsinntrykk på denne reisen. Blant annet oppsøker Lise Foss et museum for parfymeflasker! Her er kunst, kultur og historie i skjønn forening. Og den kunnskapsrike guiden kan fortelle at parfymeflaskene har en forhistorie som både er spennende og fascinerende. Vi skal også besøke en imponerende skulpturpark..

Sykkeltur gjennom tulipanmarkene
Holland, ja hele Nederland, er viden kjent for sine sykkelstier. Her kan hele familien tråkke i vei uten at det stilles altfor store krav til den fysiske formen. Sykler kan man leie. I kveldens program har Lise Foss valgt å sykle langs kanalene som samtidig gir muligheter for å nyte synet av tulipanmarkene. Langs kanalene finnes det veier som egner seg ypperlig for sykkelturister.
Men dersom en vil ta beina fatt, er også stiene langs kanalene et ypperlig valg. Som fot- eller sykkelturist i Holland finnes det også mange muligheter for å ta en avstikker til en eller flere idylliske landsbyer som passeres på vår vei. Hvorfor ikke stoppe opp og gå på det lokale markedet?
I kveldens program tar Lise Foss oss med til et marked der det blant annet er mulig å få smaksprøver på de mange gode ostene som Holland også er kjent for. Eller kanskje lar en seg friste av skomakeren som lager fargerike tresko? Og de er ikke bare til pynt som vi skal se i programmet.

Båttur på kanalene
Fra gammelt av har kanalene vært viktige ferdselsårer. På lektere ble varer fraktet på kanalene. Nå er mange av lekterne ombygd til flytende hoteller. Disse er av ulik størrelse og standard. En kan kjøpe en pakketur og reise med opptil 40 andre mennesker på kanaltur. Eller man kan leie en mindre båt sammen med familie og venner. Det mange gjør er å kombinere sykkel- og båttur. Mens man sykler langs kanalene, følger båten etter med bagasjen og senga. Om kvelden tar man med sykkelen ombord. Der kan man, om man så ønsker, gå til dekket bord.

NRK1 søndag kl 20.45

Bilder
1. Vi besøker blant annet Keukenhof, verdens største blomsterpark. (Foto: Lise Foss)

2. En vakker tulipan. (Foto: Lise Foss)

Reiseprogram fra NRK Fjernsynet, Faktaavdelingen
Ved Lise Foss
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41