Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 25. desember 2006 kl 20.15 Året med kongefamilien

Et begivenhetsrikt år

Anne Grosvold har intervjuet kongeparet om året 2006. (Anne Liv Ekroll, NRK)
Anne Grosvold har intervjuet kongeparet om året 2006. (Anne Liv Ekroll, NRK)
Året 2006 har vært svært begivenhetsrikt for kongefamilien. I kavalkaden skal vi blant annet følge dem til mange og svært ulike steder. Anne Grosvold har vært på Slottet og samtalt med kong Harald og dronning Sonja om året som har gått.

"Det var sterkt" sier kong Harald når han minnes kroningsjubileet i Nidarosdomen i juni. Både han og dronningen er tydelig beveget når de snakker om den storslåtte seremonien i Trondheim. Og om varmen og begeistringen som møtte dem på hele kroningsreisen.

Dåpen av prins Sverre Magnus er også et vakkert minne. Kongeparet liker at neste generasjon setter sitt personlige preg på slike seremonier med tekstlesing og musikkvalg
.
Ellers har de som vanlig vært mye på reisefot, bl.a.til Svalbard, Irland, Egypt, Italia og Spania.. Vi opplever et engasjert og interessert kongepar på disse turene, midt i alt det seremonielle. "De er litt Nokia; – connecting people", sier utenriksminister Jonas Gahr Støre, som deltok på statsbesøket til Irland.

Kongen karakteriserer seg selv nærmest som sportsidiot, og overvar sitt 10. vinter-OL i februar i Torino, hvor spesielt en prestasjon imponerte han kolossalt. Ellers har han ikke nøyd seg med bare å være publikum. Vi møtte ham også i sommer da han selv lå i tøff trening og konkurrerte med verdens beste seilere i Middelhavet.

Hele 2006 har Ibsen-jubileet blitt feiret verden over med over 8000 arrangementer. Dronningen har vært jubileets høye beskytter fra åpningen i Oslo Rådhus til "Peer Gynt" –forestillingen i Egypt. Hun er både imponert og stolt av hva som er blitt presentert.

Engasjement for fattige
Kronprinsparet får stadig flere oppgaver og profilerer seg med sitt engasjement for verdens fattige. Gjennom hele året har kronprinsen holdt foredrag for skoleelever om hvor viktig det er at vi bryr oss. Hele turneen startet med at en klasse på Andøy videregående skole i Nordland skrev et brev til kronprins Haakon og spurte hva DE kunne gjøre. Ville han komme og snakke med dem? Det ble starten på skoleturneen.

Også kronprinsparet har reist mye i inn- og utland. Vi følger dem tett på et fylkesbesøk i Sogn og Fjordane og på et offisielt besøk til India. Vi registrerer at de er svært aktive på disse turene, særlig når det gjelder kontakt med folk som møter fram. De holder dessuten imponerende mange taler i de forskjelligste forsamlinger.

Julefeiringen i år vil foregå på Kongsseteren, og kongeparet er selvfølgelig like opptatt som besteforeldre flest av å etablere gode juletradisjoner for de minste i familien. Før julen ringes inn, har også de en hektisk innspurt. Blant annet skal de sende ut hundrevis av julekort som de signerer selv, fordi – som dronningen sier - "det er jo alltid ekstra hyggelig å få en håndskrevet hilsen".

Egenproduksjon fra NRK Underholdning (2006)
Intervjuer: Anne Grosvold
Prosjektleder og regi: Anne Torjussen Diesen, tlf 23 04 78 01
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no