Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 20. september 2006 kl 23.15 Lydverket

En usannsynlig suksess

Mona B. Riise i Houston sammen med produsentduoen Carnival Beats. (Foto: NRK)
Mona B. Riise i Houston sammen med produsentduoen Carnival Beats. (Foto: NRK)
Den amerikanske delstaten Texas er mest kjent for countrymusikk, oljepumper, president Bush og kyr. Men byen Houston har trosset klisjeene og vokst fram som amerikansk hiphops heteste by. I Lydverket får du hele historien om rappere som bruker hostesaft som dop, om et dødsfall som revitaliserte en hel sjanger, fete biler og hvordan Houston fikk sin helt spesielle "sound" og overraskende suksess.

Programleder Mona B. Riise var nylig i sørstatsbyen, der hun gikk i studio med veteranene Bun B og Scarface, dro hjem til Devin the Dude, møtte Slim Thug (Matt Solanza, Screwed Up Click’s Trae og Lil’ D) og brødrene Salih og Tomar Williams som utgjør det ettertraktede produsent-teamet Carnival Beats.

Populær blant de største
Gwen Stefani, Kanye West, Beyoncé og Pharrell er bare noen av de største artistene som i det siste har brukt Houston-rappere på låtene sine.

"Screwed"
Houston-rappens unike lydbilde reflekterer byen og menneskene som bor der. Alt går i sakte tempo i Texas, så når musikken ble spilt nok av den legendariske DJ Screw, falt brikkene på plass.

DJ Screw sto bak Houstons signaturlyd, "screwed", da han skrudde ned hastigheten på platene til det nærmest ugjenkjennelige. Først like ikke folk det de hørte, men nå brukes elementer av hans teknikk ikke bare av rappere i Houston, men kopieres også over hele verden.

Om Lydverket
I Lydverket får du artistportretter, dokumentarer og temasendinger - og færre korte reportasjer. Mona B. Riise er programleder.

Blant annet får du fortsatt musikkanbefalinger i Lydverket, og kan bli med redaksjonen på flere dypdykk i noe av alt det deilige populærmusikken har å by på.

Egenprodusert musikkmagasin fra NRK Ung
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Åslaug Sem
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Les mer: www.nrk.no/lydverket
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900


LENKER
  • www.nrk.no/lydverket