Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 13. april 2001 kl 23.15 Walt Disney - mannen bak myten

Walt Disney mannen bak myten (t)


NRK1 langfredag 13. april kl 23.15
Walt Disney - mannen bak myten

Hvem var egentlig Walt Disney?

Mytene er mange om mannen som har fenget barn i generasjoner med sine fascinerende tegneseriefigurer. I desember er det 100 år siden Walt Disney ble født. I kveldens dokumentarfillm får vi for første gang høre den sanne historien om det største navnet innen animasjonsfilm, fortalt av de som kjente ham best, familie, venner og kolleger.

Dette portrettet av mannen som publikum egentlig aldri forstod, er også basert på arkivfoto og -filmer og familiedokumenter som aldri tidligere er blitt offentliggjort.

For mange er Walt Disney en gåte. Bak det forsiktige, kultiverte bildet vi har av ham, vet få hva som var hans lidenskap og hvilke krefter som drev ham til å bli en av de mest kreative genier i det forrige århundre. Ingen har satt så sterkt preg på underholdningsbransjen slik som Walt Disney gjorde.

Avliver myter
Programmet avliver myten blant annet om at Walt Disney ble misbrukt i barndommen, at han var informant for FBI, behandlet sine ansatte dårlig, at han var antisemitt og at han ble nedfrosset etter sin død.

Vi får intervjuer med legender fra Walt Disney-tiden som Joe Grant, Marc Davis, Frank Thomas, Ollie Johnston, Ward Kimball, John Hench, Peter Ellenshaw og andre store artister som Dick van Dyke, Art Linkletter og Fess Parker.

Til orde kommer også Diane Disney Miller, Ron Miller og andre familiemedlemmer. Vi får blant annet høre om Walt Disney som omsorgsfull far og ektemann.

Raskt mot berømmelse
Historien begynner på toppen av Walt Disneys karriere med premieren på \"Mary Poppins\" og fortsetter med glimt tilbake til Kansas City i 1905, der han bemerket seg som teknisk tegner. Det var først i 1919 at han begynte å eksperimentere med animasjon, mens han jobbet for Kansas City Film Ad Company.

I Hollywood bygde han opp selskapet Walt Disney Production. Deretter gikk veien raskt videre mot berømmelse.

29 Oscar- priser
Gjennombruddet kom med den første tegnefilmen i farger \"Steamboat Willie\" i 1928. Deretter festet han mange kjente og kjære tegneseriefigurer på filmrullen. I tillegg til tegnefilmer produserte han dokumentarfilmer, spillefilmer og fjernsynsprogrammer. Til sammen mottok han 29 Oscar-priser for filmene sine.

I programmet får vi et bilde av Walt Disney som kreativt geni og leder for filmstudio. Vi følger også hans voksende interesse for byplanlegging som kulminerer i hans siste og kanskje mest ambisiøse prosjekt: framtidsbyen EPCOT, som er etablert i tilknytning til fornøyelsesparken Walt Disney World i Orlando.

NRK1 fredag kl 23.15

Amerikansk dokumentar ved Walt Disney Family Foundation og Pantheon Productions of Santa Monica
Originaltittel: Walt - The Man behind the Myth
Regi: Jean-Pierre Isbouts
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no og Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no

Bilde
I kveldens portrett får vi for første gang vite sannheten om en av de største kreative genier i det forrige århundre, Walt Disney. (Foto: Walt Disney Family Foundation).