Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 31. mai 2004 kl 23.20 Detektiv Jack Frost

Englands favorittdetektiv


I sommer blir det gjensyn med Jack Frost hvor David Jason, best kjent for norske seere som pappa Larkin i serien "Livet med Larkins", spiller hovedrollen.
Serien "Detektiv Jack Frost" var mektig populær i Storbritannia, og toppet ratinglistene for dramaserier med et gjennomsnittlig seertall på over 16 millioner.


Gjennom suksesserier som "Only Fools and Horses" og "Livet med Larkins" var David Jason etablert i britenes bevissthet som komedieskuespiller da han påtok seg rollen som den egenrådige og uortodokse førstebetjenten Jack Frost. Serien ble en øyeblikkelig publikumstreffer i 1992, og "Inspektør Morse" ble ettertrykkelig revet ned fra tronen som britenes favorittdetektiv. Nye serier ble laget i årene som fulgte, og også de nye episoder toppet listen over de mest sette dramaseriene i England.

Også britiske tv-anmeldere elsker serien, ikke minst på grunn av David Jasons strålende innsats. Jason har vært kåret til Storbritannias mest populære skuespiller og er også tildelt flere andre priser.

"Detektiv Jack Frost" byr ikke på ville skytescener, biljakter eller seriemordere. I stedet blir serien båret av realistisk handling, et troverdig og spennende persongalleri og mye humor. Kriminalforfatteren R.D. Wingfields bøker ligger til grunn for serien.

Einstøing
Frost er en einstøing som har lite til overs for papirarbeid og politiets tradisjonelle prosedyrer. I stedet oppnår han resultater med en kombinasjon av solid magefølelse, menneskekunnskap, uortodokse arbeidsmetoder og utrettelig utholdenhet.

Jack Frosts sympati ligger hos de svake i samfunnet, og han har overhodet ingen respekt for sine overordnede. Han er sjuskete, ustrukturert og trassig. Med sin uformelle stil og spesielle humor blir han dyrket av kollegene, mens han er en konstant torn i øyet på sin nærmeste sjef, den korrekte og strebete overbetjent Mullett (Bruce Alexander). Politimesteren, derimot, holder sin beskyttende hånd over Frost. Førstebetjenten har nemlig en tapperhetsmedalje som har gjort ham til litt av en lokal helt og politimesterens yndling.

Første episode
Hver episode rommer en avsluttet handling, og hver gang arbeider Jack Frost med ulike assistenter. I den første episoden blir han matchet med politimesterens nevø, konstabel Barnard (Matt Bardock) som slett ikke imponerer Frost med sine motedresser og bråkjekke stil.

De to får i oppdrag å lete etter en liten pike som er forsvunnet etter at hennes prostituerte mor ikke hentet henne hos barnepasseren til avtalt tid. I løpet av etterforskningen kommer Frost over spor etter en uhyggelig forbrytelse som fant sted for 30 år siden.

Skremmende utfordring
David Jason har uttalt at det var med en viss frykt at han påtok seg rollen som Jack Frost.
– Utfordringen var å overbevise folk om at jeg også kunne spille seriøse roller og ikke bare komedie, sier Jason, som gjennom 15 år ble fulgt av inntil 24 millioner seere i komiserien "Only Fools and Horses".

64 år gamle David Jason kommer fra en arbeiderfamilie i London. For tre år siden ble han far for første gang til en liten pike.

Britisk kriminalserie
Basert på bøker av R.D. Wingfield
Produksjon: Yorkshire Television
I rollene bl.a. David Jason, Bruce Alexander, Matt Bardock, Neil Phillips, Caroline Harker, Paul Moriarty og Bill Stewart
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51