Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 19. mars 2005 kl 20.10 Et mesterverk: "Liten danser på 14 år" av Edgar Degas

Kunst og oppstandelse

Edgar Degas’ skulptur
Edgar Degas’ skulptur "Liten danser på 14 år" skapte skandale i Paris i 1881, men er i dag anerkjent som et mesterverk (Foto: BBC)
Skulpturen "Liten danser på 14 år" vakte stor skandale i Paris i 1881. Men Edgar Degas’ verk er i dag anerkjent som en av de viktigste kunstuttrykkene som er laget i det 19. århundre.

Skulpturen er hovedsakelig laget av voks, og befinner seg i dag i The National Gallery i Washington DC. Nylige undersøkelser har avslørt at Degas forandret planene for skulpturen underveis. Dette forklarer muligens hvorfor han ikke rakk å bli ferdig til en viktig impresjonist-utstilling. Istedenfor den lovede skulpturen, ble det utstilt et tomt glassmonter, noe kritikerne moret seg stort over.

Da "Liten danser på 14 år" endelig ble utstilt, førte det til skandale og avsky. Skulpturen var en kritikk mot sosial oppførsel, noe dokumentaren er med på å belyse. Programmet forteller den tragiske historien til den unge modellen, 14 år gamle Marie van Goetham, som "Liten danser på 14 år" er inspirert av. Hun var en ung ballettdanser som vokste opp i en fattig familie med prostituerte, og som tragisk nok endte på samme måte etter å ha fått sparken fra balletten.

Degas var banebryter for den moderne skulpturen. Likevel er "Liten danser på 14 år" den eneste skulpturen han stilte ut i sin levetid.

Britisk dokumentar, produsert av BBC
Originaltittel: "Private Life of a Masterpiece: "Little Dancer Aged Fourteen"
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78