Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 23. juli 2002 kl 21.00 Niern: Venner i Paris

Jazz i blodet

Jazzmusikeren Dexter Gordon spiller den utbrente Dale Turner i filmen
Jazzmusikeren Dexter Gordon spiller den utbrente Dale Turner i filmen "Venner i Paris". (Foto: Warner Bros.)
En fransk musikkelsker møter en utbrent amerikansk jazzartist i sterkt fysisk forfall, og forsøker å redde ham fra hans selvdestruktive livsstil. Kveldens film er en historie om jazz – jazz som musikk, jazz som livsstil og jazz som vennskapsbånd.

Regissør Bertrand Tavernier har latt seg inspirere av tenorsaksofonisten Lester Young og pianisten Bud Powell i dette dramaet som tar oss med til 50-tallets Paris. Saksofonisten og jazzmusikeren Dale Turner (Dexter Gordon) er så godt som glemt i hjemlandet, og har pålagt seg selv landflyktighet fra New York til Paris, på jakt etter et mer trofast publikum. Det finner han i franskmannen Francis (Francois Cluzet), som blir full av beundring for den eksentriske musikeren.

Mørke sider
Det vokser frem et sterkt vennskap mellom de to mennene, og Francis blir kjent med Dales mørkere sider. Alkoholisme, narkotikamisbruk og depresjoner er i ferd med å ta livet av ham, og snart blir musikerens største beundrer også hans eneste håp om å klare seg.

Hovedrolleinnehaver Dexter Gordon ble nominert til flere priser for sin innsats, men det var musikken som ga filmen de gjeveste prisene.

Amerikansk/fransk drama fra 1986
Originaltittel: ‘Round Midnight/Autour de Minuit
Regissør: Bertrand Tavernier
I rollene: Dexter Gordon, François Cluzet, Gabrielle Haker, Christine Pascal, Sandra Reaves-Phillips, Lonette McKee, John Berry og Martin Scorsese.
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 78 53

Bilder
1 Jazzmusikeren Dexter Gordon spiller den utbrente Dale Turner i filmen "Venner i Paris". (Foto: Warner Bros.)
2 Dale Turner (Dexter Gordon) er utslitt og utbrent, men holdes i live av sin kjærlighet for musikken. Vi ser ham i "Venner i Paris" på NRK2. (Foto: Warner Bros.)
3 Franskmannen Francis (François Cluzet) redder den deprimerte jazzmusikeren i filmen "Venner i Paris". (Foto:Warner Bros.)