Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 18. januar 2011 kl 21.30 Bokprogrammet: Berømmelsens pris

Kunsten å bli berømt


Bokprogrammet møter den amerikanske forfatteren Bret Easton Ellis, som har fått oppleve berømmelsens pris, og den unge norske forfatteren Tiger Garté, som jobber for å bli et kjent navn. For er det nødvendig for å få solgt bøker?

I dag gjør folk hva som helst for å bli berømte, og forfatterne er intet unntak. Flere og flere stiger ut av kvistværelsene sine og bruker de samme virkemidlene som andre som vil opp og fram i lyset – nakenhet, narkotika og nettstunts.

Tiger Garté
Tiger Garté er en forfatter som mener man må gjøre noe oppsiktsvekkende for å få boken ut til leserne. For å oppnå det har han blant annet stilt opp naken for Dagbladet. Garté er opprørt over at unge og ofte begavede forfattere ikke får den oppmerksomheten de fortjener, og at bøkene deres går i glemmeboken så å si med en gang.

Bret Easton Elllis
Med sine direkte fortellinger i jeg-person fra 80-og 90-tallets film-, finans- og motemiljø har Bret Easton Elllis fått en posisjon som en av sin generasjons fremste forfattere. Ellis elsker overflater, men skildrer samtidig overflatens dyp. Ellis levde på mange måter i samme verden som sin hovedperson Patrick Bateman, i rikdom og med dyre restauranter og drugs. Han erfarte etter hvert at behovet for berømmelse, som egentlig bunner i behovet for å bli sett og elsket, er feil vei å gå. Den berømte Bret Easton Ellis ble en avatar av den ekte. - Prisen for berømmelse er at du blir fremmedgjort overfor deg selv og får en kollektiv identitet, det er meget ensomt, sier Ellis.

Arne Berggren
Bokprogrammet møter også den norske forfatteren Arne Berggren som har vært opptatt av merkevarebygging av forfattere. Han sier at forfattere, også på 70-tallet, drev med merkevarebygging selv om det var skambelagt å stikke seg fram og selge seg selv. Nå er det mer stuerent å markedsføre seg selv. Det er kanskje mer ærlig?

Egenprodusert litteraturprogram (2011)
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen , tlf 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no