Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 20. februar 2005 kl 19.30 Et!

"Sen" mat

Nadia Jebril ber oss stoppe en halv i ukens utgave av
Nadia Jebril ber oss stoppe en halv i ukens utgave av "Et!". (Foto: SVT)
"Et!" oppfordrer Nadia Jebril i sitt matprogram, men ukens avsnitt handler om mat det tar litt lenger tid å tilberede. Noe å tenke på i en fastfood-tid? Hva sies forresten om struts og elg?

Vi hilser på bussjåfør Monti i Stockholm som viser oss kokkekunster han har med seg fra Bengalbukta. Kylling på bengalsk vis inkluderer tomater, ingefær, koriander, chili, kardemumme m.m.

"Langkok"
Det bærer ut av hovedstaden og til Hälsingland der tekstilimportør Ola har mye å fortelle om reiser han har gjort og om fremmedes matkulturer. Retten han tilbereder tar tid å lage. Det blir "langkok" av elg med kålrotstappe til.

Peters struts
For en tid siden etablerte Peter en strutsefarm på landet, og siden har familien nesten ikke spist annet enn struts til middag. Peter gir oss sin favorittoppskrift: Struts med gorgonzola.

Til sist står eritreansk husmannskost på menyen. Hos Futzum og Saba er injeera en gjenganger, og det vil si en slags pannekake som spises sammen med sterkt krydret grytemat, sauser og grønnsaksblandinger.

Mer om serien
"Et!" handler om mat som stimulerer og forener. Også via magen lærer vi mennesker hverandre å kjenne. Kjøkkenet og matbordet er uslåelige arenaer for gjensidig forståelse og møteplass for felles interesse. Omtrent slik lyder den enkleste av all matfilosofi, ifølge svenske Nadia Jebril. Som selv ikke er kokk, men glad i mat.

Matbudsjett, småretter, kjærlighetsmat, hverdagsmat, "kroppsriktig" mat, tidsriktig mat, mat i religiøst perspektiv og nattmat – alt dette og mer til står på menyen hos Nadia Jebril i tiden framover.

Det blir hjemmebesøk hos mennesker fra alle verdens hjørner. Det lages mat, snakkes om mat og omkring en hel del andre ting som har med livsstiler og kulturer å gjøre. Vi får være med på forarbeidet med maten, tilberedelsen, spisingen og euforien. Hugg inn!

Og oppskriftene finner du på programmets hjemmeside:
http://
Svensk dokumentar i 8 deler (2004)
Originaltittel: Ät
Produsert av: SVT
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57


LENKER
  • Oppskrifter