Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 6. juli 2009 kl 23.05 Amerikansk vintur med Oz og James

Den nye verdens viner

James May (t.h.) har med seg en dommerfløyte fra fotballbanen hjemme når han er på tur med vineksperten Oz Clarke. Den varsler han med når Oz’ utlegninger om druer og vinsmaking blir for høyttravende. (Foto: RDF Int.)
James May (t.h.) har med seg en dommerfløyte fra fotballbanen hjemme når han er på tur med vineksperten Oz Clarke. Den varsler han med når Oz’ utlegninger om druer og vinsmaking blir for høyttravende. (Foto: RDF Int.)
Vinkjenneren Oz Clarke og hans følgesmann James May er på vinreise gjennom California. Turen starter i Santa Barbara utenfor Los Angeles og ender, etter seks episoder, langt nord i Napa Valley.

California er den siste grense – The Last Frontier – i USA. Og full av herlige vingårder. Nå gyver James og Oz løs på Californias vindistrikter etter et liknende mønster som på Frankrike-turen. Jaguaren er byttet ut med en enorm bobil. Og innimellom kjører James en Mustang.

Lokal helt
Vingården i Buelton, Santa Barbara, er basert på pinot noir-druen, Burgunds store stolthet. Oz viser seg å ha et stort navn blant vinprodusentene her fordi han vant verdensmesterskapet i vinsmaking da det ble avviklet i California på 80-tallet.

En annen lokal helt her er Fess Parker, Hollywood-stjernen som spilte David Crockett i filmen med samme navn midt på 1950-tallet. Han driver i dag en kjent vingård som Oz og James besøker.

Grums i glasset
Etter den harde vinskole James måtte gå i på Frankrike-turen, er han nå litt skuffet over California og all vinen der. Den nye verdens viner er nemlig like kompliserte å finne ut av som de franske!

Om serien
Langhårete James May vil være kjent for mange fra BBCs bilprogram "Top Gear", som også er vist i NRK. Hans eldre makker i serien, Oz Clarke, er derimot vinekspert, ikke bilekspert. Et hav av holdninger og nesten 20 år skiller de to.

Reisen gjennom vinlandet Frankrike skjedde med James som sjåfør, i hans Jaguar. Det ble i alt seks turer, med besøk til like mange av Frankrikes vinregioner. I denne andre serien gyver de to løs på Californias vingårder og distrikter etter et liknende mønster.

Britisk dokumentarserie i seks deler (2007)
Originaltittel: Oz and James's Big Wine Adventure, serie 2
Produsert av: RDF International
Kontakt i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Les mer