Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 29. august 1999 kl 22.10 Gudfaren II

Gudfaren II (t)


NRK2 søndag 29. august kl 22.10
Gudfaren II

Generasjonskifte i mafiafamilien

Michael Corleone (Al Pacino), yngste sønn av mafiabossen Don Corleone, må overta styringen av familiens forretningsimperium etter at faren settes ut av spill etter et drapsforsøk.
NRK2 viste den kritikerroste og pristbelønte gangsterfilmen \"Gudfaren\" sist søndag, og i kveld kommer altså oppfølgeren \"Gudfaren II\". Filmene bygger på Mario Puzos bestselgerroman med samme navn.

Michael Corleone har arvet et forbryterimperium som faren Don Corleone bygget opp. Vi befinner oss på midten av 1940-tallet. Michael har nå fått kontrollen over all spillevirksomhet i Nevada. Han sørger for at politiske mostandere så vel som mulige konkurrenter effektivt blir kjøpt opp, skandalisert eller ryddet av veien. Å fjerne den foræderske broren Fredo (John Cazale) er en smertefull operasjon. Men business er business. Michaels opptatthet av jobben går ut over hans nærmeste familie og spesielt den desillusjonerte ikke-italienske konen Kay (Diane Keaton).

Tilbakeblikk
Gjennom hele filmen sammenlignes Michaels bedrifter med farens tidlige bragder. Faren som ung spilles av Robert De Niro. Disse filmatiske tilbakeblikkene kan minne om en neorealistisk, italiensk førkrigsfilm. Regissøren Francis Ford Coppola har imidlertid henvist til stumfilmen \"The Italian\" fra 1915 som sin inspirasjonskilde. Tilbakeblikkene i denne filmen presenteres kronologisk og brukes som innledning til \"The Godfather Saga\", en ti-episoders tv-serie som Coppola satte sammen av materiale fra de to foregående filmene og en del helt nye opptak.

Prisbelønt
\"Gudfaren II\" vant også flere Oscar-priser, blant annet for beste film, beste regissør, beste birolle (De Niro) og beste manus. I 1990 satte Francis Ford Coppola sluttstrek med \"The Godfather Part III.\"
\"Det dristigste med \"Gudfaren II\" er at den utvider rammen for, og utdyper meningen med den første filmen. Det er en episk visjon om korrupsjon i Amerika.\"
- Pauline Kael, New Yorker

NRK2 søndag kl 22.10

Bilde (via Scanpix/Internett)
Michael Corleone (Al Pacino) blir nytt overhode for den New York-baserte mafifamilien.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: USA (1974)
Originaltittel: The Godfather Part II
Regi: Francis Ford Coppola
I rollene: Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton, Robert De Niro, John Cazale

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41