Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 11. september 2002 kl 23.20 Alle fly på bakken!

Kampen mot døden bak spakene

Om morgenen den 11. september i fjor var mer enn 4 000 flymaskiner på vingene over USA på vei til sine destinasjoner. Fire av flyene skulle aldri nå sitt bestemmelsessted

Disse flyene ble i stedet kapret av terrorister og omdirigert, i den hensikt å bruke dem som masseødeleggelsesvåpen. Kveldens BBC-dokumentar viser hvordan USAs flyvåpen svarte på trusselen etter hvert som New York og Washington ble angrepet fra lufta.

Dokumentaren tar oss med til Cheyenne Mountain, selve nervesentret for USAs flyvåpen og landets luftkommandosenter. Om morgenen 11. september ble for første gang i sentrets historie inngangen stengt med de 25 tonn tunge ståldørene som er satt opp i tilfelle angrep. BBCs reportere har fått adgang til å intervjue folk som tjenestegjorde i Cheyenne Mountain denne dagen.

Nøkkelpilotene
Vi møter nøkkelpilotene som ble involvert i flyvåpenets mottiltak. Vi møter pilotene som flyvåpenets kommandosentral omdirigerte for om mulig å stoppe flyene som skulle krasje inn i World Trade Center, pilotene som ble sendt for å forsvare Washington, likeså dem som fulgte etter United Airlines flight 93 fra New York med destinasjon San Francisco. Som kjent krasjet flight 93 på et jorde i Pennsylvania etter at enkelte av passasjerene forsøkte å overmanne kaprerne. Endelig møter vi pilotene som hadde i oppgave å forsvare presidenten mens han var om bord i flymaskinen Air Force One.

“Alle fly på bakken!”
”Clear the skies!” lød transportminister Norman Minetas ordre denne dagen for et år siden. For første gang i amerikansk historie ble alle flyselskapers maskiner og alle private fly beordret ned på bakken. Ministeren befant seg da sammen med USAs visepresident i bunkeren under Det hvite hus.

Nøyaktig hvordan ble ordrene gitt denne dagen, og hvordan kom man fram til dem?

Presidentens menn
Dokumentaren kaster også lys på alle dem som konfererte med presidenten i de avgjørende øyeblikk denne dagen: Offiserene i etterretningstjenesten i Omaha, Nebraska, som mottok presidenten denne dagen og konfererte med ham og generalene i flyvåpenet som ga råd til øverstkommanderende for hver manøver som ble gjort. Likeså møter vi dem som reiste med presidenten om bord på Air Force One på denne spesielle dagen i USAs historie.

Engelsk dokumentar fra BBC
Originaltittel: 9/11 Clear the Skies
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57