Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. juni 2004 kl 19.30 Villdyr og villmark

Gjensyn med torslått norsk naturserie

Arne Nævra ved kameraet. Han har filmet både elefanter og tigre på nært hold, men syns det er langt farligere å kjøre bil i folkerike u-land (Foto: Arne Nævra.)
Arne Nævra ved kameraet. Han har filmet både elefanter og tigre på nært hold, men syns det er langt farligere å kjøre bil i folkerike u-land (Foto: Arne Nævra.)
Mange seere vil sette pris på dette gjensynet med storserien "Villdyr og villmark". I ni programmer tar naturfotografen Arne Nævra oss med på en personlig reise til ukjente villmarker for å møte utvalgte dyr på nært hold.

- Dette er en blanding av adventure og klassisk naturfilm, sier Nævra. - Jeg prøver i programmene å formidle den entusiasmen jeg har når jeg møter alt fra isbjørner til fjellgorillaer på kloss hold.

Reiseruten
Vi skal blant annet til russiske villmarker. I de to første programmene besøker vi Kamtsjatkas eventyrlandskap, med urørt natur, varme kilder og vulkantopper. Dyret som Nævra har avtalt møte med her, er den russiske brunbjørnen, fiskende bjørner og bjørner og folk som har helt spesiell kontakt.

I det andre programmet blir det også oppsiktsvekkende scener av Arne Nævra sammen med en russisk forsker som lever blant flere titalls isbjørner på en øy i Russisk Arktis.

Senere tar Nævra seerne med til stevnemøte med fjellgorillaene i Ruanda, tigeren i India, orangutangen på Borneo og til sist kjempeelgen i Alaska.

Program og fotograf
- Serien vil på et vis bli en blanding av Jan Lindblad, Per Høst og David Attenborough, men i ny, norsk ramme, sier Nævra, som i alle fall kan love én ting: Bildene skal stå litt lenger i ruta enn i den heseblesende rytmen folk er vant med i dag. Her skal man kunne kose seg med flotte naturbilder, og med tid til å se på et dyr i nærbilde lenger enn to sekunder, avslutter Nævra, som både er produsent for serien, og har de fleste fagfunksjonene selv.

Den kjente, norske naturfotografen har filmet for store, prestisjefylte naturserier tidligere, blant annet for BBC, men han har for det aller meste vært knyttet til NRKs naturredaksjon. Arne Nævra forbindes med villmarksopplevelser, flotte naturstemninger og nærbilder av skye dyr. Men han er også mannen bak suksesserien "Vi på Langedrag", der konseptet var noe annerledes enn denne nye serien fra Nævras hånd.

"Villdyr og villmark" ble første gang sendt ved årsskiftet 2003-2004.

Programserien er produsert for NRKs naturredaksjon, Faktaavdelingen
Programansvarlig: Arne Nævra, tlf: 32 85 44 40 / 99 25 37 38 naevra@online.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83