Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. oktober 2001 kl 19.30 Ut i naturen: Dronninger og alenemødre

Villbienes ukjente liv

Dasypoda Hirsiped, eller sokkebie på norsk, i fullt arbeid i barnekammeret
Dasypoda Hirsiped, eller sokkebie på norsk, i fullt arbeid i barnekammeret
Villbier er ikke bier som har rømt fra kolonien sin. De er Norges opprinnelige bier. Mens honningbiene er slaver, flyr villbiene fritt omkring. I kveldens ”Ut i naturen” møter vi en spesiell villbie. Hun heter Dasypoda Hirtipes og er stor og flott med rødhårete legger…

Mannen i hennes liv er udugelig til det meste. Men han er en rask og effektiv elsker, og det er det viktigste for Dasypoda, som for villbier flest. Når han har fått sitt, blir hun uinteressant, også for alle andre hanner. Dermed er hun overlatt til seg selv med alt arbeidet som tross alt må gjøres for at barna skal kunne klekkes neste vår.

Hun løper, graver, dytter og kravler og flyr jevnlig ut etter pollen og nektar. I dype ganger under løs sand har hun et ukjent antall egg som må sikres forsyning helt fram til vårsola gir dem beskjed om å komme seg ut og starte neste års generasjon.

Imens jakter hannen på nye jomfruelige hunner. Han har knapt tid til å spise selv, og i hvert fall ikke skaffe en matbit til barna. Uten noen form for kurtise kaster han seg over nyklekte hunner, det eneste målet er å komme foran rivalene. Han blir tynnslitt i vingene og mister mye av hårprakten etter bare et par uker. Til slutt dør han.

Turen går til Tjøme
Dasypoda er én av rundt 150 ulike arter villbier i Norge. De er våre egentlige bier. Honningbien, som alle kjenner, er egentlig importert arbeidskraft for å gi oss honning. Honningbier er altetende og en kraftig konkurrent til villbiene. De er nemlig svært kresne med maten og vil bare ha nektar fra sin spesielle blomst.

Seerne inviteres til å bli bedre kjent med denne bortgjemte delen av norsk fauna i tirsdagens ”Ut i naturen”. Turen går til Tjøme i Vestfold hvor biene liker seg veldig godt.

Egenprodusert naturprogram
Redaksjonssjef Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Dasypoda Hirtipes, eller sokkebie på norsk, i fullt arbeid i barnekammeret. (Foto Petter Melsom).