Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 23. mars 2007 kl 22.05 Blues i ørkenen

Saharas toner

Saharas musikk – tuareg-kvinner i musikkgruppen Tartit fra Timbuktu. (Foto: Mondomix)
Saharas musikk – tuareg-kvinner i musikkgruppen Tartit fra Timbuktu. (Foto: Mondomix)
Utøverne i den franske musikkdokumentaren kommer fra forskjellige folkegrupper i og omkring Sahara. Vi møter den kvinnelige tuareg-gruppen Tartit med sangere fra Timbuktu og musikerne Habib Koité og Afel Bocoum, også de fra Mali.

Den franske regissøren Michel Jaffrenou behøver ikke lete etter bilder og musikk som hører sammen i denne dokumentaren. Han tar oss med på en reise langs floden Niger og dypt inn i Sahara.

Svarteper
Habib Koité er den mest kjente av musikerne som er nevnt her. Han har også rollen som musikalsk veileder for Michel Jaffrenou i dokumentaren. Koité kommer fra områder i Vest-Mali der ørkenen og det beboelige landet fører en evig kamp med hverandre. For det meste sitter lokalbefolkningen igjen med svarteper. Koités musikk og sanger handler bl.a. om forfedrene som ble drevet fra hjemplassen.

Ånder og arv
Afel Bocoums musikk reflekterer landskapets vide horisonter, de intense fargene, tidløsheten og "åndene" langs floden Nigers bredder. Den kvinnelige musikkgruppen Tartit kommer fra Timbuktu, kanskje det viktigste knutepunktet i Mali. De synger om en levende kultur, om bevaringen av fred i området og om arven fra forfedrene og dens betydning i livene deres.

Fransk musikkprogram (2006)
Originaltittel: Desert Blues
Produsert av: Mondomix
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail:
info@nrk.no