Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 10. juli 2003 kl 22.00 Den femte kvinnen: Dag 8-12

Hvem blir neste offer?

Kurt Wallander (Rolf Lassgård) og Maja Thysell (Marie Richardson) kjemper mot tiden for å finne seriemorderen før det skjer flere drap. (Foto: SVT)
Kurt Wallander (Rolf Lassgård) og Maja Thysell (Marie Richardson) kjemper mot tiden for å finne seriemorderen før det skjer flere drap. (Foto: SVT)
De groteske drapene på eldre menn i Ystad fortsetter. Nå er det tredje offeret funnet i en sekk i sjøen. Morderen har sydd inn flere lodd i stoffet, nøyaktig avpasset mannens vekt for at han ikke skulle synke for fort. Slik led også han en langsom og pinefull død.

Kurt Wallander har oppdaget at alle de tre drapsofrene var rå og brutale menn som mishandlet sine nærmeste. Nå begynner han å ane paralleller mellom deres egne voldsmetoder og den rituelle måten de ble myrdet på. Men hvem som kan stå bak, er fortsatt en like stor gåte.

På sykehusets fødeavdeling har en person utkledd som sykepleier skapt skrekk blant personalet. Under det siste besøket slo hun ned en sykepleier som prøvde å stanse henne. Kurt Wallander føler sterkt at den ukjente kvinnen er viktig i saken. Han avhører en ung mor som nettopp har født et barn på avdelingen, og blir overbevist om at hun vet noe som hun ikke vil fortelle.

Sinnene er nå i kok i Ystad over at morderen ennå ikke er tatt, og Wallander kjemper mot tiden for å løse saken før nok et offer blir funnet. Midt oppi det hele må han takle sorgen etter et stort personlig tap.

Om serien
"Den femte kvinnen" er på fire timelange episoder og er basert på Henning Mankells bok fra 1996, den sjette i rekken av bøker om Kurt Wallander. Sveriges Television har filmatisert i alt fem av de ni bøkene om den loslitte, hardt arbeidende politioverbetjenten. Kurt Lassgård har spilt hovedrollen i dem alle – noe Mankell selv setter som en absolutt betingelse for å tillate at bøkene blir filmet.

Kurt Wallander er en helt med mange brister – en melankolsk, ensom og overvektig mann som spiser usunt, mister omdømmet når han drikker og altfor ofte arbeider døgnet rundt. Han er fraskilt, og datteren Linda (Jenny Rudell) er hans største kilde til glede, selv om de sees alt for lite. Som politi har han en selvtillit som han mangler i privatlivet. Han er handlekraftig og svært egenrådig, og med en intuisjon som ofte leder ham i riktig retning.

Serien er sendt tidligere høsten 2002.

Svensk kriminalserie i fire deler etter Henning Mankells roman
Originaltittel: Den 5:e kvinnan
Produksjon: SVT Syd Drama, 2002
Regi: Birger Larsen
I rollene: Rolf Lassgård, Marie Richardson, Lars Melin, Christer Fant, Keve Hjelm, Klas Gösta Olsson, Emy Storm, Jenny Rudell m.fl.
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53


LENKER
  • Les mer om Henning Mankell