Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 17. mai 2000 kl 17.05 Sør-Georgia i våre tanker

Sør-Georgia i våre tanker (ttv)

NRK1 onsdag 17. mai kl 17.05
Sør-Georgia i våre tanker

Gjenbesøk i norsk kultur- og arbeiderhistorie

Ingen reiser fra Sør-Georgia uten å bære preg av det resten av livet. Det mener tusener av norske hvalfangere som jobbet der fra 1904 og fram til 60-tallet og de få turistene og forskerne som har fått anledning til å besøke den britiske øya. Kveldens norske dokumentar setter fokus på den sagnomsuste øya, der et stykke norsk arbeider- og kulturhistorie har utspilt seg.

Hvalfangststasjonene på Sør-Georgia var arbeidsplass for mer enn 40.000 nordmenn i tidsrommet 1904 til 1965. Fremdeles føles tiden på øya i det sørlige Atlanterhavet som nær historie for mange. Noen var der, andre har slektninger som var fangstmenn der nede. Nå, nesten 40 år etter siste nedleggelse, reiser medlemmer av \"Øyas Venner\" til Sør-Georgia for å gjenoppleve den eventyrlige utposten innen norsk fiskerihistorie.

Sør- Georgia er kontrastenes øy. Og det er nettopp kontrastene \"Øyas Venner\" og samarbeidspartneren Opera Photo ønsker å få fram i sin film fra øya som er et villmarks- og dyrelivsparadis. Det var hit Shackleton kom etter sin heroiske seilas fra Antarktis. Øya var også utgangspunkt for en blodig Falklandskrig.

Selv om hvalfangsten er over, så må ikke minnene forsvinne. Den dag Sør- Georgia bare er et sted hvor pingviner og sel tar imot de tilfeldig besøkende, er et stykke norsk historie blitt borte, og vi er alle blitt fattigere, går det fram av dokumentaren.

NRK1 onsdag kl 17.05

Produksjon ved \"Øyas Venner\" og Opera Photo
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123