Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. desember 2007 kl 20.15 Nordens komiserie-gudfar: Bo Hermansson

Skandinavias humorkonge


Gudfaren til nordisk situasjonskomedie, Bo Hermansson, fylte 70 år i juni. Vi hedrer ham i kveld med dette jubileumsportrettet.

Den svenske manusforfatteren og regissøren Bo Hermansson står bak en rekke populære teater-, film- og fjernsynsproduksjoner i både Sverige og Norge. Han begynte opprinnelig på ingeniørstudiet, men avbrøt utdanningen. Alle elskere av situasjonskomedier har i en årrekke nytt godt av dette, og i kveld kommer vi litt under huden på "humor-ingeniøren".

Det begynte for nesten 40 år siden
I portrettet møter vi også flere av dem Bo Hermansson har gjort populære på TV-skjermen: Rolv Wesenlund, Tomas von Brömssen og Sven Nordin.

Det var i begynnelsen av 70-tallet samarbeidet mellom Bo Hermansson og Rolv Wesenlund begynte; da ble den populære figuren Marve Fleksnes skapt.

En publikumsuksess
Serien er bygget på den britiske serien "Hancock’ Half Hour", skrevet av Ray Galton og Alan Simpson. Det som var planlagt som noen få episoder, slo så godt an hos publikum at det ble stadig utvidet med nye serier. Det er i alt produsert og sendt 40 episoder. Serien om Fleksnes ble også filmatisert i 1974, selvsagt med Bo Hermansson som regissør.

Skraphandlere på banen
Bare noen år etter at Fleksnes-seriene begynte, dukket to skraphandlere fra Gøteborg opp – Albert og Herbert. De oppnådde stor popularitet over hele Skandinavia, sjefskraphandleren spilles av Sten-Åke Cederhøk (døde i 1990), sønnen av Tomas von Brömssen. von Brömssen ble også en stor norgesvenn, og har senere spilt i flere serier under Bo Hermanssons regi.

"Still going"
Hermansson har fortsatt å sette opp komedier, revyer og musikaler i både Sverige og Norge, og har i jubileumsåret to musikalsuksesser gående i Stockholm: "Singing in the rain" og "Rivierans gullgossar".

Egenproduksjon ved NRK Underholdning
Ved Andreas Diesen og Erik Meyn
Kontaktperson: Brit Henschien, tlf 23 04 94 51/986 35 556
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no