Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 19. august 1999 kl 21.40 Dokumentar: Sviket mot Øst-Timor

Dokumentar: Sviket mot Øst-Timor (t)


NRK1 torsdag 19. august kl 21.40
Dokumentar: Sviket mot Øst-Timor

Kasteball for Indonesia og vesten

Reporteren John Pilger har fulgt dramaet i Øst-Timor det siste tiåret. Her oppsummerer han hvordan øya helt fra syttiårene har vært kasteball for Indonesia og vestlige interesser.
I USA og England støttet fremtredende politikere en lukrativ våpenhandel som har bidratt til å undertrykke folket i øysamfunnet. Dokumentaren sendes i forbindelse med det planlagte valget i Øst- Timor 21. og 22. august i år.

I 1974 ledet en gruppe (med nær tilknytning til Souharto) en sammensvergelse mot uavhengighets-bevegelsen i landet. Den internasjonale makteliten var tydelig villig til å la Øst-Timor seile sin egen sjø - de lukket øynene for alle overgrep.
Også utenlandske journalister ble rammet. Et fjernsynsteam som rapporterte om Indonesias invasjon, ble kaldblodig myrdet. Vesten lukket øynene, i allfall de landene som profiterte på våpensalg til Indonesia.

\"Timor-sammensvergelsen\" fra 1994
Dokumentaren \"Timor- sammensvergelsen\", første gang vist i 1994, brøt stillheten om den menneskelige tragedien som fulgte i kjølvannet av den indonesiske invasjonen i 1975.
John Pilger og David Munro er prisvinner-teamet bak dokumentaren om folkemordet i Kambodsja. De gikk under jorden for å avdekke Øst-Timors brutale hemmeligheter. De fant blant annet skremmende bevis for en hittil ukjent massakrering av hjelpeløse pasienter i hospital-senger.
Denne oppdaterte filmen ser på de begivenhetene som ga Øst-Timor en sjanse til frihet. Spørsmålet som stilles er om Øst-Timor kan få sin frihet eller om de blir forrådt av det internasjonale samfunnet som støttet de indonesiske undertrykkerne.
Siden Indonesia invaderte den lille portugisiske kolonien nord for Australia, er mer enn 200.000 mennesker - en tredjedel av befolkningen - drept under den ulovlige okkupasjonen.

NRK1 torsdag kl 21.40

Bilde (via scanpix/internett)
Reporteren John Pilger ser på den ufattelige tragedien i Øst-Timor.

Ved David Munro og John Pilger
Reporter John Pilger

Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83