Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 29. desember 2008 kl 22.45 Broen over Kwai

Prisbelønt krigsfilm

Alec Guinness som den britiske obersten Nicholson. Rollen ga ham en Oscar (Foto: Columbia Pictures/Horizon)
Alec Guinness som den britiske obersten Nicholson. Rollen ga ham en Oscar (Foto: Columbia Pictures/Horizon)
Den klassiske krigsfilmen "Broen over Kwai" er basert på en sann historie. Under andre verdenskrig konstruerte japanerne en bro på det som senere er blitt kalt "dødens jernbane" fra Bangkok til Rangoon. Her arbeidet allierte fanger som slaver, uten tilstrekkelig mat og drikke, og de fleste døde under byggingen.

Historien utspiller seg blant britiske krigsfanger i en japansk fangeleir inne i Burmas jungel, hvor oberst Sato styrer sine krigsfanger med jernhånd. Han har fått i oppgave å organisere byggingen av en sentral jernbanelinje over Kwai-elven, med fangene som arbeidskraft.

Dette viser seg å være vanskeligere enn beregnet, ettersom de militære fangenes oberst, Nicholson, nekter å samarbeide.

Et kompromiss inngås, og de britiske fangene legger all sin ære i å få fiendens bro ferdig bygget. Mens Nicholson blir besatt av byggingen av broen, klarer amerikaneren Shears å flykte. Han kommer seg til Australia, og får et nytt oppdrag av den britiske majoren Warden. Han skal, sammen med en gruppe geriljasoldater, til Burma for å sprenge broen.

Sju Oscar-priser
"Broen over Kwai" grep publikum stort, og vant sju Oscar-priser, blant annet for beste film, beste mannlige skuespiller (Alec Guinness) og beste regissør (David Lean). Filmens kjenningsmelodi, en gammel fløytemelodi fra første verdenskrig, "Colonel Bogey March", ble en kjempehit verden over.

Regissøren David Lean har hatt en uvurderlig betydning for britisk film. Da de 100 beste britiske filmene gjennom tidene ble kåret, hadde Lean to blant de fem beste, og fem blant de 50 beste. "Broen over Kwai" kom på ellevte plass, og står fram som den beste britiske krigsfilmen.

Britisk drama (1957)
Originaltittel: "The Bridge on the River Kwai"
Med Alec Guinness (Nicholson), Sessue Hayakawa (Sato), William Holden (Shears) og Jack Hawkins (major Warden)
Regi: David Lean
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no