Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 30. juni 2006 kl 19.30 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Gjensyn med Hunde-Per

Per Sørflaten og
Per Sørflaten og "samboeren", huskyen Giga Giga (Foto: Tor Sivertstøl, NRK)
I sommer blir det gjensyn med den fjerde serien fra Oddgeir Bruaset som tar oss med til steder "der ingen skulle tru at nokon kunne bu". Serien er på seks programmer.

I det første programmet blir vi kjent med Per, som bor i et hus der både tak og vegger er torvtekte. Det ser ut som en jordhaug eller en hvelvet båt, men inne i haugen, bak et villniss av geiterams og hundekjeks, kan en få øye på et par glugger, et par smårutete vinduer med blondegardiner. – Jeg bor i noe som er midt mellom en gamme og et vikinghus, sier han selv, ikke så lite stolt.

Det har gått 15 år siden Hunde-Per, eller Per Sørflaten, som han egentlig heter, brøt tvert av og forlot hus, hjem og tidligere arbeidsplass og søkte ensomheten i et torvhus ved inngangen til Laksefjordvidda i Finnmark. Her lever den tidligere kraftverksmaskinisten uten innlagt strøm eller vann. Han prøver å leve lengst mulig unna det ståket og stresset han opplevde i det såkalte siviliserte samfunnet. Maten er fisk han fanger i elva, eller han feller et dyr eller en fugl med børsa si. I mørketiden fordyper han seg i litteraturen. Tolstoj og Dostojevskij er de største. Bøkene låner han på biblioteket i Kunes en mil unna, dit han drar en gang i uken.

Og leser han ikke, finner han fram trekkspillet sitt, og underholder både seg selv og samboeren, en lodden, logrende skapning, en sibirian husky.

En fri mann
Tilnavnet Hunde-Per fikk Per den gangen han innførte hundesporten i Finnmark. På det meste hadde han nesten 30 hunder, nå har han en eneste igjen, Giga Giga, dronningen. Det ble for dyrt å skaffe fôr til alle.

Han innrømmer at han kan kjenne seg ensom når været er som verst, og hunden er eneste selskap. Likevel angrer han ikke på at han brøt med sitt tidligere levesett. - Lønnsslaven er blitt en fri mann, humrer han og henger på seg trekkspillet. Men de fleste tonene er mollstemte.Egenprodusert dokumentar fra Program riks, Møre og Romsdal
Programansvarlig: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78