Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. juni 2004 kl 22.00 Dok1: Godhetens kraft

En engelsk Oskar Schindler

Nicholas Winton fotografert i 1939 med et av de 669 tjekkiske jødiske barna han lyktes å redde fra nazismens favntak. (Foto fra filmen
Nicholas Winton fotografert i 1939 med et av de 669 tjekkiske jødiske barna han lyktes å redde fra nazismens favntak. (Foto fra filmen "Nicholas Winton – The Power of Good")
I dagene før Hitler skred over kartet og tyske tropper gikk inn i Tsjekkoslovakia reddet den engelske aksjemegleren Nicholas Winton ikke mindre enn 669 jødiske barn ut av landet. Winton er med andre ord en engelsk Oskar Schindler eller Raoul Wallenberg. Vi følger med ham – i en alder av 93 år – til Praha for å møte noen dem han reddet for 60 år siden.

Den kjente amerikanske fjernsynsjournalisten Joe Schlesinger (CBC News Viewpoint) var et av disse barna, og i dokumentaren om Nicholas Winton er det også han som er kommentarstemmen. Schlesinger har vært reporter i over femti år og har dekket de store krigene etter den andre verdenskrig.

"Alle kjenner vi vår tids ondskap, vi blir bombardert med den daglig på tv," forteller han i forkant av programmet. "For de fleste av oss virker volden både fjern og uvirkelig. Kanskje blir vi skaket en smule, men hendelsene synes likevel ikke å være vårt problem. Vi tror at vi ikke kan gjøre noe."

Kanskje derfor er det nettopp den oppofrende innsatsen, den vennlige handlingen og oppvisningen av sjeldent mot som har gjort størst inntrykk på Schlesinger, og som han alltid har vært nøye med å rapportere om.

"Men," forteller han, "én slik historie om medlidenhet og hjelp fikk jeg aldri rapportert om – min egen. Den er også historien om hvordan Nicholas reddet mitt og så mange andre barns liv."

Karel Reisz, Tom Berman m.fl.
I 1939 var jødiske familier i Praha desperate etter å få sine barn sendt ut av landet. Noen av dem lyktes. Men mange av foreldrene ble igjen i Sentral-Europa og døde senere i konsentrasjonsleirene. Kontakten med Nicholas Winton og hans apparat ble redningen for etterslekten.

"Før jeg skulle reise med toget til England, sendte foreldrene mine meg til onkel Sigmund som var tannlege," forteller den kjente filmregissøren Karel Reisz ("Lørdag kveld og søndag morgen", "Den franske løytnantens kvinne"). "Onkel Sigmund tok ut alle fyllingene mine og satte inn gull i stedet, fordi foreldrene mine mente at jeg ellers skulle komme til å være blakk mens jeg var i England. Så det var familiegullet tennene mine ble fylt med."

Den kjente israelske dikteren Tom Berman forteller om hvordan foreldrene hans en dag i 1939 pakket kofferten for ham. Berman ble sendt til en familie i Skottland. Fortsatt har han en fraktseddel fra turen å vise fram. På den står det "London – Glasgow".

Foruten Joe Schlesinger, Karel Reisz og Tom Berman møter Nicholas Winton en rekke av dem han reddet og som i dag er bosatt i Praha. De har alle sin spesielle historie å fortelle.

Innkjøpt tysk program
Originaltittel: The Power of Good
Regi: Matej Minac
Produksjon: (2002)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57