Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 18. oktober 2007 kl 20.10 Sinesipho - hvorfor må jeg dø?

Brutte løfter

Sinesipho var på forsiden av årsrapporten til Det globale fondet mot aids, tuberkulose og malaria i 2002. Hva skjedde med henne siden?(Foto: Fonds Mondial pour la lutte contre le SIDA, la Tuberculose et la Malaria)
Sinesipho var på forsiden av årsrapporten til Det globale fondet mot aids, tuberkulose og malaria i 2002. Hva skjedde med henne siden?(Foto: Fonds Mondial pour la lutte contre le SIDA, la Tuberculose et la Malaria)
Lille Sinesipho prydet forsiden på den første årsrapporten som ble utgitt av Det globale fondet mot aids, tuberkulose og malaria i 2002. Hun ble et symbol på kampen for å stanse den dødelige aidsbølgen i den tredje verden. Tre år senere dro et fransk tv-team til Sør-Afrika for å undersøke hva som hadde skjedd med Sinesipho.

Da var Sinesipho blitt 15 år og levde i en avsidesliggende landsby ved den sørafrikanske solkysten. Hun var seksuelt misbrukt og befant seg i den absolutte faresonen for å bli nok et aidsoffer. Hennes skjebne deles av utallige barn verden over.


Krafttaket som forsvant
Millioner av mennesker dør av aids i den tredje verden. For seks år siden lovet den vestlige verden å ta et krafttak i kampen mot sykdommen. Kveldens dokumentar, som sendes i forbindelse med TV-aksjonen "Sammen for barn", viser at lite har skjedd.

Busi Maqungo er en hiv-positiv kvinne fra Cape Town som har engasjert seg i kampen for de smitterammede. Hun stiller ubehagelige spørsmål til mennesker med mye makt.

Hvordan skal vi kunne stole på hjelpeorganisasjonene når de til og med svikter det mennesket de har brukt som symbol på sin innsats? Hvordan kan vi stole på regjeringer som skryter av å bekjempe fattigdom, når de ikke bidrar økonomisk i kampen mot aids og hiv – der man med enkle midler kan hjelpe de mest utsatte?

Ved hjelp av Busi Maqungos spørsmål og Sinesiphos historie viser filmen de aller mest akutte utfordringene i kampen mot hiv og aids, og peker på effektive løsninger som kan iverksettes umiddelbart .

Om TV-aksjonen - Sammen for barn
TV-aksjonen 21. oktober er tildelt UNICEF Norge, og inntektene går til barn berørt av hiv/aids i ulike deler av verden. Aksjonen gjennomføres i samarbeid med Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité og Right To Play.


Fransk dokumentar (2005)
Originaltittel: Sinesipho - pourquoi dois-je mourir ?
Produsert av France2 i samarbeid med SBS Australia, LinkTV USA og CFI
Pressekontakt: Helene Amlie , 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900


LENKER
  • www.nrk.no/tvaksjonen  
  • www.sammenforbarn.no 
  • www.unicef.no