Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 17. februar 2005 kl 21.35 Niern: Bokseren

Gripende om livet i Nord-Irland

Danny Flynn (Daniel Day-Lewis) kommer ut etter 14 år i fengselet, og mye er forandret (Foto: Hell’s Kitchen / Universal)
Danny Flynn (Daniel Day-Lewis) kommer ut etter 14 år i fengselet, og mye er forandret (Foto: Hell’s Kitchen / Universal)
Danny Flynn var en lovende bokser som vokste opp i Nord-Irlands Belfast. Men som mange andre ble han involvert i konflikten på IRAs side, og dømt til 14 års fengsel. 32 år gammel er han en fri mann, og oppsøker det gamle nabolaget sitt. Han oppdager at mye er forandret.

Danny (Daniel Day-Lewis) oppsøker sin gamle flamme, Maggie (Emily Watson), som lever i et ulykkelig ekteskap og oppdrar sønnen alene mens ektemannen sitter i fengsel. Danny finner ikke mange av sine tidligere venner, men én er der han alltid har vært, boksetreneren Ike (Ken Stott).

Sammen med Ike prøver Danny å dra i gang et boksesenter, åpent for både katolikker og protestanter. Og selv om Maggie er datter av en IRA-leder og må følge de reglene som gjelder for "koner av fanger", prøver både Danny og Maggie å overvinne de uskrevne reglene og tabuene som gjelder i et, for oss, ukjent miljø.

Om filmen
Regissør, produsent, manusforfatter og ire Jim Sheridan gir oss et nyansert bilde av IRA-konflikten.

Jim Sheridans første film, "My Left Foot", fikk fem Oscar-nominasjoner i 1989. "The Boxer" fikk tre Golden Globe-nominasjoner i 1997, i kategorien "Beste mannlige skuespiller" (Daniel Day-Lewis), "Beste regi (Jim Sheridan) og "Beste drama".

Britisk/irsk drama (1997)
Originaltittel: "The Boxer"
Med: Daniel Day-Lewis, Emily Watson, Brian Cox, Ken Stott, Gerard McSorley
Regi: Jim Sheridan
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78