Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 20. januar 1999 kl 20.30 Alternativ sunnhet

Alternativ sunnhet (t)

NRK2 onsdag 20. januar kl 20.30
Alternativ sunnhet (15:20)

Fiskeolje mot leddgikt
Leddgikt er en smertefull sykdom som vanskelig lar seg behandle. Og vanlige smertestillende medisiner har ofte alvorlige bivirkninger. Nå viser en dansk undersøkelse at fiskeolje kan stoppe denne sykdommens ubønnhørlige forløp, uten bivirkninger.
Ca. 50 000 dansker lider av leddgikt, en sykdom som rammer kvinner fem ganger så ofte som menn og som er vanskelig å behandle. Pasientene får deformerte ledd, har store smerter og må ofte nøye seg med smertestillende medisiner som har alvorlige, noen ganger livsfarlige, bivirkninger. Men en ny, stor dansk undersøkelse viser at fiskeolje kan stoppe sykdommens ellers ubønnhørlige forløp, attpåtil uten bivirkninger.
- Bare i København dør en til to leddgiktpasienter i måneden av bivirkninger av de vanlige giktpreparatene. På verdensbasis snakker vi om 4000 dødsfall i året, sier overlege Pekka Helin ved Københavns Amtssygehus i Glostrup, som står bak undersøkelsen.

Livskvalitet
Den danske skuespilleren Chili Turell benytter seg av Shiatsu- massasje, soneterapi og den kinesiske, gymnastiske selvterapi Qi Gong for å få en bedre livskvalitet. Felles for terapiformene er at de kobler psyke og kropp gjennom meridianene.
- Negative tanker om at man ikke duger setter seg i kroppen som spenninger og svekker immunforsvaret, sier Chili Turell.
Terapi er ofte en kostbar fornøyelse. Men etter en årrekke med perioder preget av alvorlige problemer har hun erkjent at den daglige terapi er livsnødvendig for henne.
- Jeg trener hver morgen. Det gir en god start på dagen og er et ritual som lynraskt bringer meg i kontakt med mitt åndedrett og med dagen. Det kan man også oppnå gjennom yoga, løping eller noe helt annet. Det viktigste er at du gjør noe hver dag. Personlig er jeg blitt bedre til å håndtere situasjoner og tilstander som tidligere gav meg angst. Det har gitt meg en indre ro, sier Chili Turell.

Om serien
Serien bringer konkrete råd og opplysninger om forskjellige urters historie og fysiske innvirkning
på kroppen. I hvert program blir det intervjuer med forfattere bak nyere bokutgivelser fra det alternative univers. Det kan for eksempel være forfattere som har forklaringer på hvorfor danske kvinners dødelighet er uhyggelig høy sammenlignet med kvinner i stort sett alle de land det er naturlig å sammenligne seg med. Forfattere som har gode råd om hvordan kvinner kan velge alternative veier til et bedre liv, er også velkomne.
NRK2 onsdag kl 20.30

Dansk dokumentarserie i 20 deler
Originaltittel: Alternativ sundhed
Serien er laget av Lisbeth Kolind, Lotte Hveisel og Thomas Alling
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41