Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. oktober 2011 kl 20.05 Siffer

Superhjernen Johan Nash


Jo Røislien blir helt fjetret av møtet med sin store helt, superstjernen og superhjernen John Nash, for mange kjent som mannen i filmen " A Beautiful Mind". Dessuten prøver Jo å bli norgesmester i stein, saks, papir.

Jo Røislien viser oss hvordan alle spill med en tenkende motstander kan uttrykkes i tall og regnes på. Han forteller med begeistring og innlevelse om spillteori.

Spillteori brukes for å vise hvordan folk velger i gitte situasjoner, ut i fra hvilke konsekvenser disse får. Alle som spiller med en tenkende motstander, tar høyde for hva de tror motstanderen gjør, hva de tror motstanderen tror de gjør etc. Dette kan oppsummeres i spillteori.

Jo Røislien er aldri så entusiastisk som når han møter John Nash som er kjent for Nash-likevekten, som han senere fikk Nobelprisen i økonomi for.

Om serien
Siffer er et populærvitenskapelig underholdningsprogram om tall. Gjennom 10 programmer skal matematiker Jo Røislien overbevise deg om at du liker tall, selv om du påstår du hater dem. Han tar oss med på en reise i tallenes verden, helt uten tavler og diagrammer, men desto mer entusiastisk.
I serien prøver Jo Røislien blant annet å kjøpe Island for oljefondet, han forsøker å revolusjonere titallssystemet og han sporer opp blokkleiligheten til verdens største geni som sa nei til en million dollar.

Et populærvitenskapelig underholdningsprogram om tall i seks deler.
Produsert av Teddy TV (2010)
Programleder: Jo Røislien.
Pressekontakt: Karoline Berg, karoline.berg@nrk.no, 90108954 tlf: 815 65 900
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900 info@nrk.no