Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. juni 2004 kl 20.25 Faktor: Syforeningen Sparta

Seksti års samhold

Syforeningen Sparta ble til rett etter den 2. verdenskrig. Her er noen av medlemmene fra foreningens tidlige dager. (Foto: Privat)
Syforeningen Sparta ble til rett etter den 2. verdenskrig. Her er noen av medlemmene fra foreningens tidlige dager. (Foto: Privat)
En gruppe unge ugifte kvinner som alle jobbet ved jernbanen i Trondheim, dannet sin lille syforening i 1946. Til tross for at det snart er 60 år siden oppstarten, holder de fortsatt sammen, og planlegger sin årlige utflukt. I kveldens Faktor-dokumentar møter vi en uvanlig syklubb.

Etter hvert fikk syforeningen i alt ti medlemmer, og selv om de stiftet familie, fortsatte de å møtes for å få et pusterom fra mann og barn. De har hatt sine møter med mat og håndarbeide i to mannsaldre, og i mellomtiden har sju av dem blitt enker. Også ett av medlemmene er borte.

Syforeningen Sparta er nok ikke like sprek lenger, men møtes fortsatt annenhver tirsdag for å spise snitter, vise bilder av barnebarn og snakke om verdens, og ikke minst familiens, skjeve gang. En gang i året, som regel rundt sankthans, reiser de også på overnattingstur.

Programskaper Tore Rosshaug vil vite hva syforeningen har betydd for livene deres. Valget av nettopp kvinnene i Sparta er ikke tilfeldig – ett av medlemmene er nemlig hans mor.

Programmet er sendt tidligere.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse, og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Tore Rosshaug
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Les mer