Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 20. mars 2001 kl 20.55 Niern: Ninotchka

Niern: Ninotchka (t)


NRK2 tirsdag 20. mars kl 20.55
Niern: Ninotchka

Garbo i romantisk komedie

\"Garbo ler!\" ble reklameslagordet for \"Ninotchka\" - filmen hvor Greta Garbo hadde sin første lystspillrolle. Garbos rollefigur Ninotchka er en tøff russisk kommisjonær som sendes til Paris for å selge juveler. \"Ninotchka\" fra 1939 er den tredje filmen i NRK2s Garbo-serie.

Innhøstingen står for døren i Russland, men alt tyder på at avlingene blir små. De ambisiøse femårsplanene for landbruket ser ut til å slå feil, og mange frykter matmangel. Tre russiske delegater (Sig Rumann, Felix Bressart og Alexander Granach) blir sendt til Paris for å selge juveler for å skaffe hardt tiltrengt kapital.

Juvelene har tilhørt storhertuginne Swana (Ina Claire) som mener staten ulovlig har konfiskert dem. Nå gir hun kjæresten, grev Leon (Melvyn Douglas), i oppdrag å hente juvelene tilbake.

Kapitalistiske kommunister
De tre russiske \"kameratene\" har innlosjert seg standsmessig på et av Paris\' aller flotteste hoteller. Bare kongesuiten har en safe som kan romme storhertuginne Swanas juveler. Grev Leon, som også befinner seg også i Paris, forstår at skal han lykkes med sitt oppdrag, må han smøre russerne med litt parisisk luksus, og tar dem med seg rundt på flotte restauranter.

Delegatenes oppdragsgivere synes salget går for tregt. De begynner å bli utålmodige, og den høyt rangerte kommisjonæren Ninotchka blir sendt til Paris for å finne ut hva som oppholder de tre mennene. Ninotchka er en tøff, lojal og ubestikkelig kvinne som bare er opptatt av å få best mulig betalt for juvelene.

Romantikk og juveler
Når Ninotchka ankommer Paris, innleder grev Leon en sjarmoffensiv overfor den humørløse russerinnen. Men Ninotchka er absolutt ikke innstilt på noen romanse. Hun betrakter grev Leon med et iskaldt blikk, og selv ikke hans hete kyss får henne til å smelte. Latter er imidlertid et sterkt våpen, og når Leon får henne til å le for første gang i sitt liv, har han vunnet en halv seier.

Det som begynte som en flørt, ender med forelskelse, og dermed oppstår det nye komplikasjoner. Storhertuginne Swana er villig til å gi avkall på juvelene hvis Ninotchka bryter den romantiske forbindelsen med grev Leon.

NRK2 tirsdag kl 20.55

Amerikansk spillefilm fra 1939
Originaltittel: Ninotchka
Regi: Ernst Lubitch
I rollene: Greta Garbo, Melvyn Douglas, Sig Rumann
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilde
Russiske Ninotchka (Greta Garbo) møter den sjarmerende grev Leon (Melvyn Douglas) i Paris og søt musikk oppstår. Men en romantiske øst-vest-forbindelse er ikke uproblematisk.