Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. august 2004 kl 19.55 Ville fedre

Farskap i Mor natur

Hva kreves for å være en vellykket far? Ganske mye forskjellig, skal det vise seg. Nakenrotten stilles overfor helt andre utfordringer enn en bavian, som igjen opplever andre krav enn den afrikanske oksefrosken. Dette naturprogrammet er en hyllest til alle dyrepappaene og alt de må gjennom for å videreføre sine gener.

Kampen for å videreføre sine gener er en av naturens mest nådeløse. De som ikke makter tilpasningene og presset, dør ut. Det er derfor ikke grenser for hva enkelte arter må gjennom, mens andre slipper relativt lett fra farsrollen. Hvorfor er en mannlig bavian villig til å risikere livet for å forsvare sitt avkom, mens en flodhest-far ikke tar det så tungt hvis han er uvøren og tramper i hjel ungen sin? Hvorfor får ansvarlige og uansvarlige fedre like mange avkom? Naturen er full av overraskelser og pussige ordninger.

Nakenrottens tøffe kamp
Den mannlige nakenrotten må gjennom opptil flere tøffe utfordringer for å få muligheten til å videreføre sine gener. Nakenrotten lever under jorda i bol, nesten som en bikube. Her hersker en dronning, og når hun er parringsklar, sender hun ut luktsignaler. Det er startsignalet for utenforstående hannrotter til å kjempe seg inn i bolet og pare seg med dronningen. Men det er lettere sagt enn gjort, for det mange konkurrenter og mange hindringer i veien. Beilerne må nærmest forsøke å snike seg frem til dronningen, og treffer han noen konkurrenter underveis, må disse overvinnes. I kveldens program ser vi hvordan dette foregår.

Dessuten blir det en kikk på farsrollen hos den afrikanske oksefrosken, hos bavianen, blant impalaer og struts og i en rekke insektarter. Det overordnede spørsmålet er: Hvor langt er dyrefedre villig til å gå for å føre genene sine videre?

Innkjøp naturprogram fra BBC.
Produksjonsår: 2003
Originaltittel: Winning Dads: Playing the Gene Game
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 41 (92 01 55 79)