Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. mai 2001 kl 22.00 Dok22: EU-milliarder på ville veier: Fredens ofre

Landbrukets mørke fremtid

Dokumentaren
Dokumentaren "Fredens ofre" handler om EU-bøndenes fremtid som ser temmelig mørk ut. (Foto: DR)
Drømmen om et fredelig og samlet Europa kan vise seg å bli et mareritt for bøndene i EU. I det øyeblikket fellesskapet skjærer ned på landbruksstøtten for å få råd til å utvide mot øst, risikerer millioner bønder å bli arbeidsløse. Bare de effektive og pengesterke overlever.

Hvert år gir EU 46 milliarder euro eller ca. 350 milliarder kroner i støtte til landbruket i EU-landene. Det er nesten halvparten av alle pengene EU har til rådighet, og for mange bønder i Europa er støtten blitt en uunnværlig del av det daglige levebrød.

Men dersom drømmen til EUs toppolitikere blir virkelighet, nemlig et samlet Europa som inkluderer Øst-Europa, blir det mange flere om å dele pengene. Samtidig skrumper potten med støttepenger inn.

Stor harme
I kjølvannet av en slik utvidelse forutser kveldens dokumentar en massiv arbeidsledighet blant bøndene overalt i Europa. Og for Øst-Europas bønder vil drømmen om de forjettede EU-kroner aldri bli virkelighet.

Også i de nåværende EU-landene vil utvidelsen mot øst og endringene i landbrukspolitikken få dramatiske følger. Bare i Danmark tror man antall bønder blir halvert i løpet av de neste årene.

EUs landbrukspolitikk har allerede skapt stor harme blant bøndene, ikke minst i det sydlige Europa. Til tross for støtten de mottar, er hverdagen hard. Samtidig må de være vitne til at rike godseiere hvert år får millionbeløp fra EU.

I kveldens program møter vi en rekke bønder fra forskjellige europeiske land samt presidenten for EU, Romano Prodi.

Om serien
Den tredelte dokumentarserien ”EU-milliarder på ville veier” gir et nærgående bilde av EU anno 2000. Serien avslører et system så lukket at politikerne er helt maktesløse. Det handler om et byråkrati av dimensjoner, og om politiske drømmer og prosesser hvor resultatet er en kynisme man neppe har sett maken til i Europas nyere historie. Det handler om svindel og bedrag for millioner, og om et enormt spill med skatteyternes penger. Det er et system som vil føre til sosial uro og massearbeidsløshet i årene som kommer.

Det er Stig Andersen fra Danmarks Radio (DR) som har vendt sine kritiske øyne mot Brussel. Sammen med kollegaen Thomas Gade har han vært dypt inne i EU-systemet hvor han har stilt sentrale personer svært nærgående og noen ganger pinlige spørsmål.

Samproduksjon mellom dansk, svensk, norsk og finsk fjernsyn
Ved Stig Andersen, DR
Pressekontakter: Hilde Ljøen, tlf 23047236,
Gunilla Gaarder, tlf. 23049364

Bilde
Dokumentaren ”Fredens ofre” handler om EU-bøndenes fremtid som ser temmelig mørk ut. (Foto: DR)